Podravka neće tužiti Japance iako se njihov lik iz crtanog zove Vegeta

Kad se upiše riječ “vegeta” ekran se ispuni mnoštvom scena iz japanskog futurističkog crtaća
127 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2011. 12:38h

Kada se japanski animirani junak pod imenom Vegeta sukobi s Podravkinom Vegetom, mala je šansa da će hrvatski najpoznatiji začin pobijediti. Barem ne kada koristite pretragu Gugla.

Naime, kad se upiše riječ “vegeta” kako bi se prikazale sve slike koje označavaju taj pojam, ekran se ispuni mnoštvom scena iz japanskog futurističkog crtaća.

Na slikama dominira mladić s ljutitim izrazom lica kako juri za neprijateljima. Ima kosu koja je podignuta uvis i on je, ustvari, princ Vegeta, jedan od junaka japanskog filma “Dragon Ball”.

Kad je crtani postao vrlo popularan u Japanu, u Podravki su uočili problem. Pravna služba je detaljno proučila potencijalnog “neprijatelja” i zaključila da se sa njim ne isplati boriti jer ni na koji način ne može nanijeti štetu poznatom začinu, piše Jutarnji.hr.

"Taj crtani film se počeo prikazivati 1998. godine i vrlo je popularan u Japanu. No, to ne utiče na ugled i prodaju Vegete. Ipak, nije nam baš drago što se umjesto našeg proizvoda, prikazuje taj dječak", kažu u Podravki.

Kako piše Jutarnji.hr, kompanija je pravno međunarodno zaštitila Vegetu još 1971. godine, i to od samog sadržaja i dizajna pakovanja pa do imena brenda.

Galerija

Bonus video: