Otkriven tajni recept za pravljenje Koka Kole?

Thisamericanlife.org tvrdi da je uz članak od prije 32 godine, koji se nalazio na 28 strani atlantskih novina, priložena i fotografija recepta pomoću koga se može dobiti orginalni ukus Koka Kole.
215 pregleda 0 komentar(a)
koka kola, Foto: Wikipedia
koka kola, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 15.02.2011. 08:33h

Još od 1886. godine, kada je Koka Kola prvi put napravljena, njen recept je čuvan u strogoj tajnosti.

Jedina zvanična pisana verzija recepta se čuva u sefu jedne američke banke, a samo dvoje zaposlenih u kompaniji je ikada saznalo formulu koja daje piću karakterističan ukus.

Ali sada, nakon 125 godina čuvanja tajne, jedan veb sajt tvrdi da je otkrio listu sastojaka i količinu koja je potrebna da bi se napravilo popularno piće.

Lista je, kako tvrde, zapravo objavljena 1979. godine u jednom novinskom članku u Atlanti, ali niko joj tada nije pridavao važnosti.

Thisamericanlife.org tvrdi da je uz članak od prije 32 godine, koji se nalazio na 28. strani atlantskih novina, priložena i fotografija recepta pomoću koga se može dobiti orginalni ukus Koka Kole.

Kako piše Daily Mail, recept je očigledno napisao neki od prijatelja tvorca Koka Kole, Džona Pembertona, koji se dalje prenosio generacijama.

Thisamericanlife.org je konsultovao istoričara Marka Pendergrasta koji je pisao o istoriji Koka Kole, a koji sada tvrdi da bi recept koji sajt posjeduje mogao biti, kako kaže slogan Koka Kole, prava stvar (a real thing).

Bonus video: