Bosanci evropski prvaci u konzumiranju alkohola

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da građani BiH, koji konzumiraju alkohol, godišnje u prosjeku popiju 56 litara čistog alkohola, što znači 140 litara 40-postotnog alkohola.
107 pregleda 0 komentar(a)
Alkohol, Foto: Life
Alkohol, Foto: Life
Ažurirano: 14.02.2011. 13:13h

Zbog alkohola u svijetu godišnje umre 2,5 miliona ljudi, a evropski prvaci u konzumiranju alkohola su građani Bosne i Hercegovine, koji godišnje popiju 56 litara čistog alkohola.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u najnovijem izvještaju o alkoholu i zdravlju navodi da se najviše alkohola konzumira u industrijski razvijenim zemljama na sjevernom dijelu zemljine kugle.

Ne zaostaju mnogo, međutim, ni Argentina, Australija i Novi Zeland. Alkohol se najmanje konzumira u zemljama u kojim su muslimani većinsko stanovništvo.

To su države u sjevernoj Africi, na Bliskom istoku i u južnoj Aziji.

Prema podacima SZO, u 4 odsto smrtnih slučajeva u svijetu je razlog alkohol. Među njima je 320.000 osoba starih od 15 i 29 godina.

Na osnovu ovog podatka se može zaključiti da je u 9 odsto smrtnih slučajeva ove populacije alkohol osnovni razlog.

SZO ponovo upozorava da se mora daleko više raditi protiv konzumacije alkohola koji u velikim količinama predstavlja opasnost po živote ljudi.

Bosna i Hercegovina je evropski prvak u konzumiranju alkohola. SZO navodi da građani BiH, koji konzumiraju alkohol, godišnje u prosjeku popiju 56 litara čistog alkohola, što znači 140 litara 40-postotnog alkohola.

Najveći dio, 73 odsto, građani BiH uzimaju konzumiranjem rakije.

Njemci stariji od 15 godina u prosjeku godišnje popiju 12,8 litara čistog alkohola, dok 4,3 odsto uopšte ne pije. Ako se drugi procenat oduzme od prvog, vidi se da Njemci u prosjeku popiju 13,4 litara čistog alkohola, što znači 268 litara piva, pića u kojem Njemci najviše i konzumiraju alkohol (53 odsto).

SZO procjenjuje da u Njemačkoj svako šesto dijete živi u porodici u kojoj je jedan od roditelja zavisnik od alkohola, droge ili medikamenata.

Bonus video: