Poljaci sumnjive prihode pravdaju prostitucijom

Poljakinji koja je brižljivo pripremila svaki detalj priče i dala i telefone klijenata, poreznici nisu uvažili dokaze jer se ispostavilo da su svi "klijenti" prijatelji i poznanici.
66 pregleda 0 komentar(a)
poljski novac, Foto: Gazeta
poljski novac, Foto: Gazeta
Ažurirano: 14.02.2011. 12:37h

Poljaci masovno koriste jednostavni trik kako da pred poreskim vlastima opravdaju sumnjive prihode, i svaki deseti poreski obveznik koga su posjetili poreznici tvrdi da je taj novac, za koji nema nikakve račune, zaradio - prostitucijom.

Plaćeni seks je jedina djelatnost koja u Poljskoj nije oporezovana, a nije ni krivično gonjena, tako da su mnoge Poljakinje, ali i Poljaci, na pitanje otkud ti prihodi jednostavno odgovarali - platili su mi za seks.

Poljski poreski uredi su godinama nemoćni pred tim izgovorom, a sada provkeravaju da li je zaista seks za novac uzeo toliko maha.

U poreskim uredima izdvojene su posebne "diskretne sobe" u kojima obveznik potvrđuje da je zaista zarađivao prodajući svoje tijelo tako što poreskim činovnicima podnosi račune iz hotela, fotografije, i-mejlove ili izvode telefonskih razgovora.

Činovnici traže i telefone klijenata koje takođe pozivaju u "diskretne sobe" da potvrde da su zaista platili za seks.

Činovnici izlaze i na teren da provjere te podatke. Jednoj Poljakinji koja je brižljivo pripremila svaki detalj priče i dala i telefone klijenata, poreznici nisu uvažili dokaze jer se ispostavilo da su svi "klijenti" njeni prijatelji i poznanici.

"Obično ne moramo da dođemo do te faze. Kada zatražimo račune i dokaze obveznik, obično prizna da prihod nije od prostitucije", izjavila je za "Gazetu viborču" portparol Poreskog ureda u Lođu Agnješka Pavlak.

Nova praksa provjere se već prve, 2010. godine pokazala kao uspješna, pošto prema podacima poreskih ureda - jedan je u regionu Šlezije, niko nije uspio da sumnjive prihode opravda prostitucijom.

Bonus video: