Let 3: Provokacija je neizostavan dio našeg izraza

Ne mogu da kažem šta još možemo i koliko daleko možemo stići, ali to nas uvijek izaziva jer volimo tim putem da komuniciramo sa publikom i sa establišmentom.
503 pregleda 0 komentar(a)
Let 3, Foto: Wikipedia
Let 3, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 07.02.2011. 12:54h

Oni su uvijek aktuelni, kontroverzni, svježi i drugačiji. Neki ih smatraju legendama, drugi ih nazivaju prostacima. Nekima se gade, drugima su "seksi". U svakom slučaju, kontroverzni Let 3, iza kojeg stoji sedam diskografskih izdanja i gomila hitova, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

U skorije vrijeme radili su na predstavi "Kiklop" sa Ivicom Buljanom, a snimili su i novi spot za pjesmu "Omađijaj me" koja je inspirisana hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. Tim povodom razgovarali smo sa frontmenom i pjevačem Zoranom Prljom Prodanovićem.

Vaši nastupi su prilično kontroverzni, izazivate podijeljena mišljenja i dešavalo se da vas tuže zbog "vrijeđanja moralnih osjećaja". Koja je najneprijatnija situacija u kojoj ste se našli na vašim svirkama?

- Na svirci se nikad nijesmo bili u neprijatnoj situaciji. Konkretno, što se tiče slučaja u Varaždinu kada smo prijavljeni zbog vrijeđanja morala, na kraju je zastario. Neko je to prijavio policiji, otišli smo na rekonstrukciju događaja, taj čovjek je mislio da smo bili goli, a mi nijesmo jer smo imali čepove u našim cijenjenim guzicama i naša odbrana se zasnivala na tome. To smo uspjeli da riješimo, a drugih neprijatnosti nije bilo, gdje god smo svirali širom Evrope, uvijek smo toplo pozdravljeni i primljeni.

Na kaveru vašeg posljednjeg albuma ste obučeni u narodne nošnje sa područja SFRJ, često nastupate obučeni kao vojnici Jugoslovenske armije... kakve emocije gajite prema bivšoj Jugoslaviji?

-Ljudi su komentarisali da smo čak i "nostalgičari", ali zasigurno mogu reći da nijesmo nostalgičari što se tiče teritorija. Sa druge strane, nijesmo ni za to da se negira, kao što se negiralo jedno vrijeme, postojanje duhovnog prostora gdje smo svi u suživotu. Pobornik sam te teze da je ovo jedan prostor na kojem žive, igrom slučaja, različiti narodi, različitih vjeroispovijesti, ali da je prirodno da sarađuju, pogotovo na kulturnim i umjetničkim poljima. Tako da je sve to zapravo u službi suživota i budućnosti koja bi trebalo da bude bolja za sve nas.

Kako godine prolaze, vaši scenski nastupi, ali i muzika su sve provokativniji. Gdje je granica i da li uopšte postoji?

- Granica zasigurno ne postoji. Provokacija i scenski dio na koji obraćamo puno pažnje su neizostavni dio našeg izraza, koji se jednom riječju zove Let 3, u kojem i muzika i scena i provokacija ravnopravno stoje i čine kompletnu priču i dojam. Ne mogu da kažem šta još možemo i koliko daleko možemo stići, ali to nas uvijek izaziva jer volimo tim putem da komuniciramo sa publikom i sa establišmentom. Zanimljivo je pratiti "sociološku anketu" u narodu kad napravimo neku akciju.

Opširnije u štampanom izdanju...

Bonus video: