Otkriven rani predak opakih dinosaurusa

U Argentini su pronađeni ostaci opasnog dinosaurusa veličine psa koji je živio prije 230 miliona godina, u razdoblju koje je prethodilo njihovoj svjetskoj dominaciji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2011. 15:26h

Novootkriveni Edromaeus (trkač zore) bio je dvonožni trkač dug oko 1,2 metra, a bio je težak je između četiri i šest kilograma.

Stručnjaci su u Mjesečevoj dolini na sjeveru Argentine još 1996. godine pronašli gotovo potpuno očuvan kostur tog stvorenja koje je vjerojatno predak Tyrannosaurusa rexa, međutim trebalo im je dosta vremena da rekonstruišu ostatke. Naime, mnogi dijelovi bili su okovani željeznim mineralima pa je njihovo čišćenje zahtijevalo mukotrpan rad pod mikroskopima.

Rekonstruisani fosil jedan je od najstarijih ostataka dinosaurusa koji su ikada pronađeni.

"Vrlo je blizak samom korijenu stabla dinosaurusa", rekao je voditelj istraživanja Paul Sereno, profesor na Sveučilištu u Chicagu. "Iz udova smo zaključili da je bio vrlo agilan – imao je 'ruke' za hvatanje naoružane snažnim kandžama. Prednje noge, a naročito dugi iskrivljeni zubi pokazuju da je bio lovac, mesožder vrlo blizak prvim mesožderima u porodici teropoda koji su se kasnije razvili u goleme oblike poput T. rexa.

Bonus video: