Šanel 5 puni 90 godina

Kada je Merlin monro upitana šta nosi u krevetu, odgovorila je "Pa, Šanel pet, naravno". Šanel pet je verovatno najlegendarniji parfem svih vremena.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2011. 13:55h

Kada je Merlin Monro upitana šta nosi u krevetu, odgovorila je "Pa, Šanel pet, naravno". Šanel pet je vjerovatno najlegendarniji parfem svih vremena, a procijenjeno je da se bočica proda svakih 55 sekundi. Taj legendarni parfem nadživio je i Marlin i Koko Šanel i ove godine puni čak 90!

O tome kako je nastao postoje razne legende, od kojih jedna govori da je proporcija sastojaka inspirisana Boovom, koji je bio jedan od suvlasnika parfimerije Koko Šanel, pozicijom u ruskom građanskom ratu. Druga - miris ukraden od Katarininog buketa, ranijeg parfema istog tog Ernesta Boa.

Velikoj slavi doprinio je i Endi Vorhol, koji je napravio devet sitoštampi sa prikazom ovog parfema, čime je status ovog parfema u pop kulturi skoro dostigao nivo koka-kole.

U reklamiranju magične "petice" učestvovale su i Katrin Denuv, koja je u reklami flertaovala sa kamerom i govorila o emotivnoj vezi sa parfemom, dok je reklama sa Nikol Kidman zapravo kratak ljubavni film.

Bonus video: