Pobijedio Fidel, rodio se Huver

I ove godine, 1. januara će se na Kubi slaviti Dan pobjede revolucije, a na Brunejima i u Sudanu, Dan nezavisnosti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2012. 07:48h

Nova godina, 1. januara slavi se i kao Međunarodni dan porodice, što je praznik koje su ranije ustanovile Ujedinjene nacije pod imenom Dan mira i zajedništva.

Prvi dan u godini je i Svjetski dan mira koji je 1967. godine ustanovio Papa Pol IV, a osim Nove godine, danas se slavi i Dan nezavisnosti na Haitiju.

Česi i Slovaci će se podsjetiti na razlaz i nezavisnost koju su postigli mirno i dogovorom uz jedino pucanje - šampanjca.

I ove godine, 1. januara će se na Kubi slaviti Dan pobjede revolucije, a na Brunejima i u Sudanu, Dan nezavisnosti.

Godine počinju januarom

Januar se na finskom kaže tammikuu, što znači “mjesec hrasta”, ali izvorno značenje riječi je bilo “mjesec srca zime”.

Na češkom januar se kaže leden, na ukrajinskom січень, kao i na hrvatskom što se vezuje za hladnoću i zimu koja sječe.

Svemoćna Wikipedia nas uči da je mjesec januar ime dobio po Janusu, “božanstvu ulaznih vrata”; ime vuče korijene iz rimske mitologije, odnosno latinske riječi ianua (vrata).

Ko je ko 1. januara

Prvog dana 1895. godine rođen je višedecenijski šef FBI-ja, zloglasni Edgar Huver, zatim, švajcarski reformator Urlih Cvingli (1484-1531), nedavno preminuli pisac Džerom Dejvid Selindžer, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Martin Evans…

Nova godina 1960. bila je fatalna za francuskog nobelovca Alber Kamija koji poginuo u saobračajnoj nesreći. Kami nije jedini velikan književnosti koji je svijet napustio na veliki praznik – 1. januara 1965. godine umro je Tomas Sterns Eliot, jedan od najvećih pjesnika engleskog jezika.

Bonus video: