Kako je umjetnik uništio svoju karijeru i proglašen za teroristu uz pomoć društvenih mreža i Putina

Polunjin je u javnosti hvalio ruskog predsjednika Vladmira Putina, pokazivao tetovažu na grudima sa njegovim likom, poručivao da debele ljude treba tući i navukao na sebe mržnju gotovo cijelog svijeta
6758 pregleda 2 komentar(a)
Polunjin, Foto: Magazin.rs
Polunjin, Foto: Magazin.rs

Prošla su četiri mjeseca od kako je Sergej Polunjin počeo da koristi Instagram kako bi uništio svoju karijeru, a u svojoj namjeri je i više nego uspio, piše Guardian.

On je u javnosti hvalio ruskog predsjednika Vladmira Putina, pokazivao tetovažu na grudima sa njegovim likom, poručivao da debele ljude treba tući i navukao na sebe mržnju gotovo cijelog svijeta.

U januaru, iz pariskog Opera baleta su saopštili da su otpustili ovog mladog Ukrajinca, ubrzo nakon što su ga angažovali za glavnu ulogu u “Labudovom jezeru”. Od tada, Polunjin je izgubio gotovo sve angažmane, kako baletske, tako i glumačke i manekenske, a brojni brendovi koje je reklamirao poništili su ugovore, dok su njegovi Ted inspirativni govori otkazani.

U pitanju je do sada neviđena “samosabotaža” mladića koji je osam godina imao angažman u Kraljevskom baletu, a kada je imao 21 poredili su ga sa Rudolfom Nurejevim i Mihailom Barišnjikovim.

U razgovoru za Guardian Polunjin je objasnio svoje poteze na društvenim mrežama i razloge samouništenja.

Dugi niz godina sam svijet vidio podijeljen na dvije strane - istok i zapad. I uvijek sam pokušavao da shvatim šta je dobro, a šta loše. Obje strane su me željele. Kada sam bio u Rusiji slušao bih kako su Velika Britanija i Amerika loši i obrnuto”, počinje razgovor umjetnik i dodaje da je on oduvijek težio tome da bude neutralan.

Na ideju svog projekta došao je prošlog septembra dok je stajao na Crvenom trgu u Moskvi. Tada je poželio da ujedini Englesku, Rusiju i Ukrajinu.

Na njegov rođendan, 29. novembra bio je u Kataru, gdje je snimao kratak film i tada se rodila ideja da sve realizuje putem Instagram profila.

“Biljke ili životinje, crno ili bijelo, gej ili strejt, muškarci ili žene, sve je uvijek dublje nego na površini”, nastavlja mladić koji je rođen u Ukrajini, ali se izjašnjava kao Rus.

Još kao dječak obožavao je Putina, pa je odlučio da kombinuje tu ljubav sa ljubavlju fanova koji su mu slali čestitke za rođendan.

“Sve lijepe želje koje mi šaljete za rođendan proslijediću Putinu, jer kada vidim njega, vidim svjetlost”, poručio je on obožavateljima putem Instagram profila i tu je sve počelo.

“Dobio sam odgovore sa porukom da se j***m, da će me ubiti, da je Putin diktator. Postigao sam potpuno suprotan efekat. Po prirodi sam tvrdoglav, pa sam odlučio da nastavim još gore”, priznaje on.

Ubrzo je počeo da dijeli Putinove slike i hvalospjeve o ruskom predsjedniku, a zauzvrat je dobijao još gore poruke, da bi na kraju reagovala i vlada Ukrajine.

“Rekli su mi da više ne mogu da se vratim u zemlju. Našao sam se na listi terorista i ratnih zločinaca”, uz smijeh se prisjeća umjetnik.

Iako bi mnogi pomislili da je Rusija blagonaklono gledala na njegovo ponašanje, slučaj je bio drugačiji.

“Iz ruske administracije su mi poručili da prestanem da im zagađujem medijski prostor”, priznaje on.

Ubrzo je počeo da uživa u neprijateljskom okruženju.

“Energija napada utiče na srce, pogodi te u stomak, skoro da te izbaci iz ravnoteže. A opet, nevjerovatno je kako se u tom trenutku osjećaš povezano sa cijelim svijetom. Na neki način postaneš zavistan o tom osjećaju”, pojašnjava on i kaže da mu je to donijelo i gubitak velikog broja prijatelja.

“Jedini način na koji sam umio nešto da izgradim je da srušim sve i počnem iz temelja”, odgovara Polunjin.

Ubrzo nakon što je dobio otkaz u baletskoj predstavi, na Twitteru je napisao: “Da li neko prodaje heroin?”.

“Mislio sam da je to veoma smiješno. A nekoliko sati kasnije to se kao vijest prikazivalo na BBC-ju”, uz smijeh prepričava umjetnik.

Sve ovo uništilo mu je karijeru u Zapadnoj Evropi, ali ostatak svijeta nije ni dotakao, pa je odlučio da udari još jače - iskritikovao je svoje bivše kolege, baletane.

“Poruka za muškarce koji igraju balet, na sceni je već jedna žena, ne trebaju im dvije... Muškarac mora biti muškarac, to je razlog zašto imaju mu*a”, jedna je od njegovih uvredljivih poruka, a ubrzo nakon što je tvitovao da “debele ljude treba ošamariti, kako bi ih podstakli da smršaju”, dobio je otkaz.

Kako kaže, i dalje stoji pri istim stavovima.

“Ne vidim nikakvu mušku energiju na sceni u baletu. Samo gomilu muškaraca sa šiljatim cipelama, koji dižu noge kao žene. Budite muškarci”, poručuje Polunjin.

“Moj heroj je Marlon Brando. On je bio najmuževniji muškarac na planeti, a bio je biseksualac. Nurejev je imao muževnu energiju, Fredi Merkjuri, pa čak i Elton Džon. Oni nisu slabi. Ako ste slabi, život će vas uništiti”, smatra on.

Bonus video: