Daleko od politike: Evo čime se premijerka Novog Zelanda nekada bavila

Džasinda Ardern, najmlađa liderka na svijetu, kao djevojka je puštala muziku na muzičkim festivalima, a sada je i prva žena u vladi od 1990. godine koja je dobila prinovu tokom mandata
362 pregleda 0 komentar(a)
Džasinda Ardern, Foto: EDGAR SU/Reuters, EDGAR SU/Reuters
Džasinda Ardern, Foto: EDGAR SU/Reuters, EDGAR SU/Reuters
Ažurirano: 23.09.2019. 08:10h

Džasinda Ardern poznata je kao najmlađa liderka na svijetu koja je ulogu premijerke Novog Zelanda preuzela sa 37 godina.

Ipak, manje poznata informacija o njoj je ta da je prije preuzimanja posla na vrhu države, vodila drugačiji stil života - na sceni i potpuno suprotan onom današnjem.

Kako otkriva britanski list Guardian, Ardernova je nekada bila DJ.

“Iza šarmantnog osmijeha krije se priča da se stilizovana političarka oprobala za miksetom, puštajući 45-minutni set na Auckland Laneway muzičkom festivalu 2014. godine”, piše ta dnevna novina.

Od kako je postala lider Laburističke partije, Instagram profil Ardern preplavljen je fotografijama na kojima se prikazuje kao uspješna žena koja je na misiji zaustavljanja patnji djece.

Privatno, Ardern nije stroga kao što je mnogi doživljavaju na slikama, a nekada je bila prava obožavateljka festivala, a ljubav prema muzici dovela ju je i do nastupa u lokalnoj radnji ploča.

Tada je tokom svog seta puštala pjesme od grupe “Spice Girls”, preko “The Beatlesa”, do Iggy Popa i Snoop Dogga, a sve uz pomoć svog Macbooka.

“Godinama je Ardern bila DJ u slobodno vrijeme, ali je preferirala izraz ‘selektor pjesama’ prije nego ‘pravi DJ’, ispričala je za “Marie Claire” magazin Izabel Truman muzička urednica.

Ona je sa Ardern veoma dobra prijateljica od kako su se upoznale 2014. godine.

“Ona je još uvijek ista osoba, ljubazna, nevjerovatno pametna žena koju sam oduvijek znala.

Još uvijek je prijateljica sa kojom se može smijati i šaliti uz čašu vina”, tvrdi Truman.

“Igrom slučaja, to je ujedno i osoba koja vodi jednu državu”, u šali dodaje ona.

Truman se u istom intervjuu prisjetila skromnih početaka Ardern i dala nagovještaj života premijerke prije nego što je postala najmlađi ženski Lider na svijetu.

Prema njenim riječima, Ardern je odrasla u strogo mormonskoj porodici, ali se odrekla religiskog života u ranim 20. godinama, naročito zbog svog stava o istopolnim brakovima.

Takođe, oduvijek je imala interesovanja za politiku, pa je tako vodila kampanju za izbore u srednjoj školi, gdje se borila i za to da se djevojčicama dozvoli nošenje pantalona.

Kao 17-godišnja tinejdžerka počela je da volontira u Laburističkoj partiji, pa je ubrzo bila angažovana kao promoterka za dijeljenje flajera, dok je istovremeno radila u prodavnici kućnih ljubimaca.

Svoj tinejdžerksi stil promijenila je u elegantna odijela, a 2008. godine postala je i najmlađa poslanica Novog Zelanda.

“Ja sam prva koja je shvatila da nisam normalna mlada osoba”, kazala je tada 28-godišnjakinja u obraćanju parlamentu.

Ubrzo je upoznala svog partnera, TV prezentera Klarka Gejforda, koji joj je poslao pismo po pitanju budžeta o kojem se raspravljalo u parlamentu, da bi prijateljstvo ubrzo preraslo u romansu.

Početkom prošle godine, Ardernova je otkrila da očekuje prinovu, pa je tako i prva žena od 1990. godine koja je tokom mandata bila u drugom stanju.

“Biću premijerka i majka, a Klark će biti ‘prvi džentlmen’ i ‘tata domaćin’”, saopštila je ona u januaru 2018. godine.

U zvaničnom saopštenju, Ardernova je potvrdila da će se u kancelariju vratiti šest sedmica nakon što stigne beba, a porodila se 21. juna i dobila djevojčicu Neve Te Aroha.

“Željeli smo da zasnujemo porodicu, ali nismo bili sigurni kako će se sve odvijati, upravo zbog toga ova vijest je i za nas neočekivana, ali i uzbudljiva”, poručila je premijerka Novog Zelanda u saopštenju početkom prošle godine.

“Potrudiću se da sastavim tim sposobnih ministara koji će raditi tokom mog šestonedjeljnog odsustva iz vlade.

Nisam prva žena koja će raditi i imati bebu.

Znam da su u ovom slučaju okolnosti nešto specifičnije, ali puno je žena koje su to isto uradile vrlo uspješno prije mene”, kazala je ona tada.

Još jedan poznati član porodice premijerke bila je i žuto-bijela mačka Padl, koja je po proglašenju

Ardernove za premijerku prozvana “prvom mačkom”, a imala je i svoj Instagram profil.

Preminula je u novembru 2017. godine, nakon što ju je udario automobil.

Ardern je nedavno odala počast žrtvama koje su nastradale prilikom terorističkog napada na džamiju u njenoj zemlji, noseći maramu na glavi kao i većina žena na Novom Zelandu.

Bonus video: