Kako vam se sviđa kombinacija sandale i čarape?

Pioniri ove mode koja je podijelila duhove su bili njemački turisti. Ne mareći za podrugljive poglede izazvane njihovim bijelim teniskim čarapama i kožnim sandalama, mirno su su koračali dalje svuda po svijetu
2657 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Trend kombinovanja čarapa - preciznije sokni - sa sandalama, postao je pravi mejnstrim. Nekada modni grijeh, sada je modni trend: sandale uz sokne krase hipstere, modne piste i slavne ličnosti.

Nošenje sandala sa čarapama - odnosno soknama - do skoro se smatralo apsolutnim modnim grijehom. Stvar je prilično jednostavna: Ako vam je vruće pa nosite sandale - šta će vam onda čarape? I koja je svrha ove kombinacije kada pada kiša? Mnogim posmatračima je ova modna kombinacija bila trn u oku.

Pioniri ove mode koja je podijelila duhove su bili njemački turisti. Ne mareći za podrugljive poglede izazvane njihovim bijelim teniskim čarapama i kožnim sandalama, mirno su su koračali dalje svuda po svijetu. Međutim, nisu oni bili jedini koji su tom imidžu donijeli svjetsku pažnju. Ova kombinacija bila je popularna među starijim osobama koje diktati mode prosto nisu zanimali. Ipak, baš Njemci su dobili etiketu „ljubitelja sandala preko čarape". Zbog toga ovaj fenomen zaslužuje više pažnje.

Antičke i druge preteče

Da li su zaista Njemci izmislili kombinaciju, koju je internacionalna modna policija do nedavno kategorično odbacivala? Internet ne otkriva mnogo o porijeklu ovog klišea. Postoji doduše stranica na Vikipediji o „soknama i sandalama" na engleskom i nekim drugim jezicima - ali ne i na njemačkom.

Spominje se kako su najstariji dokumentovani dokazi o nošenju kombinacije čarapa i sandala pronađeni tokom iskopavanja u drevnom arheološkom nalazištu u Sjevernom Jorkširu, u Engleskoj. Analiza ostataka jedne sandale otkrila je da su Rimljani kombinovali to dvoje još prije 2.000 godina.

Rimsko-egipatske sokne sa odvojenim velikim prstom, dakle predviđene za nošenje sandala, iskopane su krajem 19. vijeka iz jedne egipatske grobnice. Procjenjuje se da potiču iz 4. ili 5. vijeka, a od 1900. godine dio su kolekcije V&A muzeja u Londonu .

Narodna nošnja kod Japanaca i Bavaraca

Kako tvrdi modna istoričarka Birgit Haze, profesorka Univerziteta primenjenih nauka u Hamburgu, Japanci su takođe razvili sopstveni stil ove kombinacije. Tradicionalne tabi sokne iz 15. vijeka posebno su osmišljene za nošenje s papučama koje se u našim krajevima zovu - japanke. Nose ih muškarci i žene u različitim prilikama i još uvijek su dio formalnog odijevanja, na primjer na čajnim ceremonijama.

U poređenju sa Japanom, njemačka narodna nošnja nema kombinaciju čarapa-sandala, ali zato su muške dokoljenice obavezne u kombinaciji sa kratkim kožnim pantalonama poznatim i kod nas kao lederhoze.

Njemci vole da to bude - praktično

Kliše u Njemcima koji nose sandale i čarape rasprostranili su njemački turisti, kaže Lena Zeman, šefica za modu u njemačkon onlajn Vogu.

„Godinama su njemački turisti u inostranstvu bili na lošem glasu kao modni grešnici koji su se penjali po planinama u teniskim čarapama i planinarskim sandalama", rekla je ona za DW. Njemci su godinama bili najbrojniji turisti po svijetu i neki su željeli da se u inostranstvu osjećaju kao kod kuće, smatra Zeman – i tako su birali obuću koja ih podsjeća na kućne papuče.

Modna urednica takođe ističe da „Njemac voli biti spreman za svaku situaciju. Oduvek je imao sklonost prema praktičnoj odjeći - jer ko nosi čarape sa sandalama vjerovatno neće tako brzo dobiti žuljeve. Modna istoričarka Birgit Haze pominje još jedan praktični razlog kombinacije: čarape upijaju znoj u sandalama i nisu toliko beskorisne kao što se na prvi pogled čini.

Bikenštok omiljen među hipijima

I dok je još nejasno kada se sandala - sokna kliše privezao uz Njemce, zemlja se barem može ponositi pobjedom ortopedske sandale. Birkenštok je postao jedan od najpoznatijih svjetskih brendova!

Njemački obućar Johan Adam Birkenštok osnovao je svoju porodičnu firmu još 1774. Obuća sa đonom od plute razvijana je do 1945. Prvi model, koji nalikuje današnjoj Birkenštok sandali, nastao je 1964. godine.

Status modne ikone Birkenštok uglavnom duguje njemačko-američkoj dizajnerki Margot Frejzer. Na putovanju po Njemačkoj 1966, ona je otkrila koliko su sandale udobne, pa ih je šezdesetih godina prodavala u Kaliforniji gdje su postale popularne među „djecom cvijeća" hipijima.

Osamdesetih godina Frejzer je taj brend u SAD pretvorila u multimilionski biznis. Danas se u Sjevernoj Americi pojava kombinacije čarapa i sandala više može posmatrati kao fenomen zapadne obale SAD - koje je po mnogo čemu bliža Evropi. Amerikance koji se tako oblače, ismijavaju u TV satiri „Portlandia" i bezbroj mimova na internetu.

Ružno je u trendu

Još jedna njemačka i to ortopedska sandala s đonom od plute stekla je popularnost u poslednje vrijeme - Verishofer. Četrdesetih godina prošlog vijeka Verishofer je razvijen u poznatoj bavarskoj banji Bad Verishofen.

Kada su se holivudske zvijezde poput Kirsten Dunst i Magi Gilenhal pojavile u njima, marka je dodata na listu „ružne obuće" koje su odjednom postale trend, pored Birkenštoka, Kroksa i Ugg-čizama.

Njemački gigant Adidas u međuvremenu stoji iza još jedne kultne obuće. Njegove Adilete dizajnirane su 1963. godine po želji sportista kojima je trebala obuća za svlačionicu, odnosno tuširanje posle treninga. Sa ortopedskim gumenim đonom i prugastim gornjim delom, legendarni model prešao je od bazena do ulice, gdje ih često nose sa čarapama i to uglavnom hipsteri.

„Na berlinskim ulicama su na svakom uglu momci koji izgledaju kao reinkarnacija nekadašnjih tipičnih njemačkih turista - u kratkim pantalonama, sa ribarskim šeširom, teniskim čarapama i sandalama za planinarenje", kaže urednica Voga Zeman.

Superzvijezde namjerno izgledaju ne baš tako kul

Posljednjih godina bezbroj lajfstajl magazina izveštava o transformaciji nekadašnjih modnih „no go" u njanoviji „must have"! Već desetak godina manekenke modnih kuća poput Miu Miu, Wood Wood i Vetements šetaju pistama u čarapama i sandalama.

Popularnost ove kombinacije rasla je kod hipstera koji su, nadahnuti uniseks normkor tredom koji predstavlja novi „normalitet" i neobaveznost u izgledu, kao i gorkom ironijom, želeli izgledati "namerno nedoterano". Od Džastina Bibera do repera Tajlera, od Maraje Keri i Ešli Olsena do M.I.A. - Superzvezde su prihvatile ovaj trend.

Rasprave o sandalama & soknama sigruno će imati svoj nastavak, uprkos visokoj modi samoproglašenih postironičnih hipstera ili ekscentričnih slavnih ličnosti. Njemci u tim raspravama nikad nisu učestvovali - iako su nezvanični pioniri ovog pokreta.

Bonus video: