Sladoled, pica i vitko tijelo: Italijanska pravila za zdravlje i uživanje

Prema statistikama, čini se da bez obzira na sladoled, picuu i tjesteninu većina stanovništva Apeninskog poluostrva vodi zdrav i izbalansiran život
5400 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Neke od najzgodnijih žena na svijetu su Italijanke - dovoljno je spomenuti Moniku Beluči, Sofiju Loren, Đinu Lolobrođidu, Ornelu Muti, Anu Manjani, Klaudiju Kardinale. One jedu tjesteninu, picu, sladoled...

Prema statistikama, čini se da bez obzira na sladoled, picuu i tjesteninu većina stanovništva Apeninskog poluostrva vodi zdrav i izbalansiran život.

Balans i manje porcije

Italijani jedu češće, ali manje. Isto tako, ne vode previše računa o kalorijama, već prestaju da jedu u trenutku kada su siti i kad imaju prostora još samo za jednu kafu. Treba napomenuti da je u njihovim jelima uvijek savršen balans svega: koliko masti, koliko ugljenih hidrata, škroba, proteina, a posebno izbjegavaju konzumiranje crvenog mesa.

Samo je jedno ulje - maslinovo

Maslinovo ulje s razlogom ima reputaciju zlatne tečnosti, a sastavni je, ako ne i osnovni dio svakog italijanskog jela - koriste ga za salate, sosove, pri prženju i skoro je nemoguće zamisliti Italijansku kuhinju bez njega.

Što više svježe, sirove hrane

Ovo se posebno odnosi na jug Italije, egzotičnu Siciliju gdje je svako jelo obogaćeno paradajzom, artičokama, začinima i limunom. Tjestenina se poslužuje s malo maslinovog ulja, domaćim umakom od paradajza i origanom, a uvijek je servirana u malim porcijama.

Šetnje

Italijani su fizički aktivan narod i znaju koliko je važno šetati. Skoknite do omiljenog trga ili samo šetajte ulicama svog grada, po po nekom parku ili centru. Ljeti veliki broj Talijana ima običaj za vikend da ode na kratki odmor do nekog jezera ili sela, u prirodu.

Manje porcije za doručak

Doručak se ne preskače, ali za razliku od mnogih drugih Evropljana, a za doručak jedu malo.

Junk hrana? Grijeh!

Ako ste nekad ušli u klasičan italijanski supermarket, sigurno ste primijetili da je dio sa grickalicama i gaziranim pićima prilično mali. Italijani rijetko kad grickaju ili jedu zloglasnu junk hranu. Generalno, u toj zemlji skoro niko poslije večere ne jede.

Mozzarella pred spavanje dok se gleda serija ili neki film? Naravno da ne! Ako žele da prezalogaje nešto između glavnih obroka, to je onda uglavnom voće - ili dobar kolač!

Pica nije za svaki dan

Pica je vrsta hrane koju jedete ako izađete subotom ili nedjeljom u grad s društvom, a baš Italijani najviše vole pice bogate raznim vrstama sira i povrćem, s malo kalorija i puno hranjivih sastojaka i vlakana.

Lagana večera

Posljednji obrok u danu je lagano jelo. Tipična večera uključuje minestrone i manju porcije paste servirane uz malu porciju sira i povrća.

Nema dijete

Italijani kao nacija nisu skloni dijetama i manijakalnom vježbanju. Želite da smršate?

Izbjegavajte prženu hranu i teške sosove zamijenite sa domaćim od paradajza i povrća.

I posljednje i najvažnije: Jedite bez griže savjesti i uživajte u životu!

Bonus video: