Osam skandala koje bi britanska kraljevska porodica željela da zaboravite

Mnogi pamte detalje o tome kako se princ Hari maskirao u nacistu na jednom maskenbalu, kao i momenat kada je princeza Dajana otkrila kako ih je troje u njenom braku s princem Čarlsom
7431 pregleda 0 komentar(a)
Kraljica Elizabeta, Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2019. 17:51h

Britanska kraljevska porodica u svojoj istoriji broji priličan broj skandala. Neki su toliko poznati da su za njih svi čuli, jer zahvaljujući naslovnim stranicama tabloida i televizijskim intervjuima, teško je sakriti bilo šta.

Međutim, postoje izvesni skandali koje su mnogi možda već zaboravili...

1. Kada je uljez upao u kraljičinu spavaću sobu

Najveći propust obezbjeđenja desio se 1982. godine kad je jedan čovjek uspio da se popne uz Bakingemsku palatu i uvuče se u kraljičinu spavaću sobu. Kako se to desilo niko nije siguran, ali se julskog jutra oko 7 sati Majkl Fagan uzverao uz zid i ušao joj u sobu. Tada se pričalo kako su razgovarali desetak minuta, međutim, on je Independentu 2012. godine ispričao kako je kraljica istrčala iz sobe čim ga je vidjela, "malena bosa stopala su trčala po podu."

Izjavio je i da ni dan danas ne zna zašto je to uradio ali je moguće da se to desilo zbog "izvjesnih čarobnih pečuraka koje je pojeo u supi pet meseci ranije".

2. Crna ovca familije i sisanje njenih palčeva

Sara Ferguson, bivša supruga princa Endrua je i za vrijeme braka i kasnije bila redovan član trač rubrike. 1992. godine Daily Mirror objavio je fotografije vojvotkinje od Jorka u kompromitujućoj situaciji sa teksaškim milionerom Džonom Brajanom.

Vojvotkinja je tada već bila razvedena od princa Endrua pa to nije bilo u žiži skandala - glavna vijest je bila što je na slikama Brajan sisao njene palčeve. On je za Daily Mail izjavio da joj je u stvari ljubio palčeve. Iako im je privatnost bila narušena, incident je izazvao mnogo sramote za kraljevsku porodicu.

3. Kada je princ Hari otišao na odvikavanje (i ostao tamo jedan dan)

Kada je objelodanjeno da je šesnaestogodišnji princ Hari uhvaćen kako puši travu, to je stiglo na naslovne strane tada nacionalnih News of the World. Ono što se često zaboravlja jeste da je kao kaznu i nauk princ Čarls svog sina poslao na odvikavanje - na jedan dan. Princ Hari se tada sastao sa zavisnicima na odvikavanju od kokaina i heroina u centru u južnom Londonu.

4. Krivični dosije princeze Ane

Kraljičina jedina ćerka, princeza Ana, postala je prva visoko rangirana osoba iz kraljevske loze koja je dobila krivični dosije 2002. godine. Ona je priznala krivicu na optužbu da je jedan od njenih pasa, Doti, napao dvoje djece.

Kako je izvijestio BBC, princeza Ana je morala da se pojavi na sudu i plati kaznu od 500 funti, odštetu od 500 funti, drži psa na povocu u javnosti, organizuje dresuru za Doti, i plati sudske troškove od 148 funti. Isti pas je navodno napao i kraljičine korgije.

5. Kada je tinejdžer princ Čarls naručio brendi

Iako to sada ne djeluje skandalozno, 1963. godine princ Čarls je izazvao pravi haos kada je ušao u pab i naručio alkoholno piće.

Desilo se to tokom školske ekskurzije na ostrvo Luis u Škotskoj, kada je kraljičin prvorođeni sin ušao u lokalni pab i naručio čeri brendi. Tu je bio prisutan i reporter časopisa Vanity Fair i incident je stigao na naslovnice svjetskih novina. Palata je prvo porekla a zatim priznala da se to uopšte desilo, a princ Čarls je navodno izjavio da se i dalje trgne na riječi "čeri brendi". Što se tiče tog paba, postao je legendarno mjesto i njegovo zatvaranje 2014. godine dospjelo je u nacionalne vijesti.

6. Intimni razgovori

1992. godine - nedugo poslije objave razvoda princeze Dajane i princa Čarlsa - detalji intimnog razgovora princa Čarlsa i Kamile Parker-Bouls su objavljeni u javnosti i izazvali ogromnu sramotu.

Snimci su nazvani "Camilla-gate" i u cjelosti su objavljeni u australijskim i njemačkim medijima a djelimično i britanskim. Jedan od najgorih momenata je onaj kada Čarls kaže da hoće da bude Kamilin "uložak". 2008. godine je objavljeno da su telefoni bili ozvučeni.

7. Squidgey-gate

Još jedan sramotni snimak telefonskog razgovora bio je "Squidgey-gate", koji je objavio The Sun 1992. godine. To je razgovor iz 1989. vođen između princeze Dajane i njenog prijatelja Džejmsa Gilbija. U razgovorima, koji su dosta lični, on ju je nazvao "squidgey" (ukusnom). Dajana je kasnije priznala Martinu Baširu u veoma poznatom intervjuu da se razgovor zaista desio, ali je porekla da su imali aferu.

"On (Gilbi) je veoma osjećajna osoba ali implikacije razgovora su bile da smo bili u vezi što nije tačno", rekla je povodom tog slučaja.

8. Momeant kada je princ Čarls vrijeđao reportera BBC-a

Kraljevska porodica i britanska štampa oduvijek imaju burne odnose, ali je prezir kraljevske porodice prema medijima postao očigledan 2005. godine kada su princa Čarlsa prečuli kako govori o jednom reporteru.

Tokom skijaškog odmora u Klosteru u Alpima, porodica je upitana o budućem venčanju Čarlsa i Kamile, a pitanje je postavio BBC dopisnik.

"Ovi prokleti ljudi", rekao je Čarlsa ispod glasa svojim sinovima. "Ne mogu da podnesem tog čovjeka. Stvarno je grozan, zaista jeste."

Izvor: Elle