U Australiji pronađena boca sa porukom starom 132 godine

Ilman je bocu pronašla u januaru a bilo je potrebno šest nedelja ispitivanja - sve do Njemačke, da se dokaže njena autentičnost
94 pregleda 0 komentar(a)
poruka u boci, Foto: Flickr.com
poruka u boci, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 07.03.2018. 10:05h

Pravougaona boca sa porukom starom 132 godine pronađena je na plaži u Australiji, što je najstariji poznat primjer poruke u boci, javili su danas australijski zvaničnici.

Bocu poluzatrpanu pijeskom je izvukla Australijanka Tonja Ilman kod ostrva Vedž, oko 160 kilometara sjeverno od Perta, navodi se u saopštenju Muzeja zapadne Australije (WAM), koji je utvrđivao i autentičnost poruke.

Ilman je bocu pronašla u januaru a bilo je potrebno šest nedelja ispitivanja - sve do Njemačke, da se dokaže njena autentičnost.

Istragom je utvrđeno da je boca ubačena u vodu 12. juna 1886. Ubačena je u Indijski okean 950 kilometara od obale iz njemačkog broda Paule, i bila je dio naučnih eksperimenata da se istraže morske struje i poboljšaju plovni putevi.

"Bila je to lijepa stara flaša i zato sam je pokupila i rekla sebi da će dobro stajati u mojoj biblioteci", rekla je Ilman, prema navodima muzeja.

Ona je rekla da je djevojka njenog sina pronašla poruku dok je pokušavala da isprazni pijesak iz boce. Poruka, oštećena vlagom, je bila čvrsto umotana i obavijena koncem. Osušili su poruku i pronašli tekst na njemačkom, skoro izbrisane riječi pisane rukom.

Kim Ilman, Tonjin suprug je tada krenuo u potragu preko interneta i utvrdio da je poruka izgleda bila dio kampanje Njemačke pomorske opservatorije "Deutsche Seewarte", koja je između 1864. i 1933. iz brodova bacala u more hiljade flaša da bi ispitivala morske struje.

U poruci je zamoljena osoba koja je nađe da je vrati u najbliži njemački konzulat ili u Opservatoriju čije sjedište je u Hamburgu.

Ilmanovi su zatim obavijestili muzej koji je stupio u kontakt sa holandskim i njemačkim istražiteljima.

Ros Anderson iz austraijskog muzeja rekao je da je potragom u njemačkim arhivama pronađen meteorološki dnevnik broda Pole u kome je bio jedan upis kapetana od 12. juna 1866. gdje je navedeno da je boca bačena u more. Datum i mjesto potpuno odgovaraju onom u poruci, rekao je Anderson.

Bonus video: