"SVI SMO ISTI I ŽELIMO MJESTO U DRUŠTVU"

Izbor za mis i mistera djece i omladine sa Daunovim sindromom uskoro u Podgorici

Organizatorke prvog izbora za mis i mistera djece i omladine sa Daunovim sindromom, Sara Prelević i Nikolina Radonjić, otkrivaju detalje, ali i kako je nastala cijela ideja
4326 pregleda 3 komentar(a)
Irma i Ilda, Foto: Privatna arhiva
Irma i Ilda, Foto: Privatna arhiva

Prva manifestacija takvog tipa u regionu “Izbor za mis i mistera djece i omladine sa Daunovim sindromom”, održaće se 26. oktobra u hotelu Ramada u Podgorici, a idejni tvorci i organizatori su Sara Prelević, koja se publici ranije predstavila i kao dizajnerka dječije odjeće i Nikolina Radonjić, bivša mis Crne Gore.

U razgovoru za “Magazin”, Prelević, koja je majka Irme i Ilde, bliznakinja sa Daunovim sindromom koje već duže vrijeme osvajaju region putem društvenih mreža, a imale su priliku i da nekoliko puta prošetaju pistom na modnim događajima, pojasnila je kako je došla do ideje za organizovanje ove manifestacije.

“Moje zalaganje za tu djecu oduvijek je bilo više nego vidljivo... Htjela sam da uradim nešto za svu djecu u regionu, da se družimo i upoznamo, i eto, želja mi se ispunila. Imamo veliki broj prijavljenih iz svih okolnih zemalja”, pohvalila se ona.

“Ideja je bila moja želja da budem sa svima njima na jednom mjestu, da vam pokažemo da djeca sa Daunovim sindromom mogu dosta toga”, istakla je Prelević.

“Zamjeram modnim komorama u regionu što nikad nisu imali sličan izbor, niti su uključivali djecu sa Daunovim sindormom... Svi smo isti, svi želimo da imamo mjesto u današnjem društvu”, poručila je ona.

Kako je organizator ovog događaja, Sara Prelević ističe da njene ćerke neće biti među učesnicima.

“Ilda i Irma neće učestvovati, jer ih cijeli region voli i jer su već poznate, prati ih na društvenim mrežama više od 150 hiljada korisnika. Želim da se druga djeca dokažu, da budu viđena... Ujedno ne želim da iko pomisli da će biti namiještanja. Da moje djevojčice osvoje neko mjesto, meni kao organizatoru bi bilo strašno neprijatno... One su moje misice to je dovoljno velika titula”, pojasnila je ona.

Sara Prelević
Sara Prelević(Foto: Nikola Vulikić/DMS Solutions)

Prelević smatra da su ovakve manifestacije od velikog značaja, a navodi i druge razloge osim toga da se skrene pažnja na mlade i djecu sa Daunovim sindromom.

“Smatram da svake godine treba da se održava nešto i za djecu i omladinu sa Daunovim sindromom, da se međusobno upoznaju, putuju, druže, pokazuju svoja umijeća...” ističe organizatorka “Izbora sa mis i mister djece i omladine sa Daunovim sindromom”.

Ona se nada i da će manifestacija nakon ovoga nastaviti da se održava jednom godišnje i to ne samo u Crnoj Gori.

“Nadam se da će biti svake naredene godine u svim okolnim zemljama po jedan ovakav događaj. Treba da im pružimo šansu, da im pružimo ljubav, raumijevanje i da svi budemo jedno”, njen je zaključak.

Sve ovo Prelević radi uz pomoć bivše mis Crne Gore, portparolke agencije licencirane za zvanični izbor u ljepoti MissYu i voditeljke, Nikoline Radonjić, pa objašnjava i kako je došlo do njihove saradnje.

“Nikolinin rad pratim veoma dugo, jako mi se sviđa njena otmenost, mirnoća, prefinjenost.. I veoma mi je drago što sam izabrala jednu tako ljupku i pristupačnu devojku... Mi smo uz ovu saradnju postale i veoma dobre prijateljice...”, pohvalila se Prelević.

Radonjić sa druge strane ističe da joj je veliko zadovoljstvo što je dio ovakvog projekta i dodaje da se uvijek rado odazivala svim događajima sa humanitarnim ili društveno-angažovanim karakterom.

U razgovoru za dodatak “Magazin” ona je podijelila više informacija o samom izboru.

“Nakon prvog uspješnog projekta predsjednice udruženja ‘Ljubav za ljubav’ Sare Prelević koji je nosio naziv ‘Professional Make up Artist’, a koji je omogućio djevojkama sa Daunovim sindromom da pohađaju kurs profesionalnog šminkanja i to umijeće pokažu u Istanbulu i odnesu prvo mjesto - odlučili smo da zajedno realizujemo drugi projekat ovakvog tipa”, pojasnila je ona, ističući da je udruženje “Ljubav za ljubav” osnovano u februaru ove godine.

“Ovo je prvo udruženje za djecu i omladinu sa Daunovim sindromom u Crnoj Gori koje služi za poboljšanje vidljivosti, ali i uključuje i njih u svojim projektima”, kaže Radonjić i dodaje da cilj nije samo poboljšanje kvaliteta djece i mladih sa Daunovim sindromom u Crnoj Gori, već i onih iz regionalnih država.

Nikolina Radonjić
Nikolina Radonjić(Foto: Anes Lekić)

“Želimo da poboljšamo saradnju i sa drugim državama, ali i da razmijenimo iskustva. Ujedno želimo pružiti satisfakciju i šansu našoj djeci i omladini da se učine korisnima u našem društvu i okruženju”, poručuje bivša mis Crne Gore.

Kako kaže, u okviru događaja neće učestvovati samo djeca sa Daunovim sindromom.

“U sklopu ovog projekta biće uključena i nezbrinuta djeca iz doma ‘Bijela’, koja će biti naši gosti i učesnici humanitarne revije, jer smatramo da se ta djeca skoro pa nikako ne uključuju u naše živote, a imaju potpuna prava da budu vidljiva kao i mi.

Svi učesnici događaja nosiće obuću Minja i dobiće na poklon par obuće. Takođe, manekeni će prošetati u Cotton odjevnim kombinacijama i dobiće na poklon odjevni komad iz njihove kolekcije”, ispričala je ona.

“Za šminku i frizuru naših učesnika pobrinuće se kuća mode i ljepote Zoran i Ljubica Vukčević. Oficijelni fotograf je ekipa iz DMS Solutions”, dodala je Radonjić.

Prema njenim riječima za izbor se prijavilo više od 30-ro djece i mladih sa Daunovim sindromom, a za sve njih, kao i njihove pratioce, organizacija je obezbijedila smještaj i hranu.

Prijave su putem stranice “Izbor za mis/mistera omladine 2019” na Instagram društvenoj mreži, trajale do 15. oktobra.

“Te večeri pobjednike će odabrati stručni žiri, koji će dodijeliti i nagrade, a čine ga modni dizajneri Sanja Bobar, Lazar Ilić, aktuelna mis Crne Gore Mirjana Muratović, frizer Zoran Vukčević, predsjednik Modne komore Crne Gore Srđa Lubarda i Kana Tomašević”, otkrila je Radonjić.

Ona je dodala i da će osim glavnih titula biti dodijeljene i lente za mis i mister Interneta, koje će odabrati korisnici Instagrama, s obzirom na to da su na zvaničnoj stranici postavljene fotografije učesnika, a pobijediće oni sa najvećim brojem lajkova.

Publika i učesnici će, prema riječima Radonjić, moći da uživaju i u muzičkom programu, a za taj dio biće zaduženi Aleksandar Zoranić, Monika Knezović i Nina Simić, dok će ona biti i u ulozi voditelja.

“Posebno nam je zadovoljstvo da najavimo naše specijalne goste iz Banjaluke iz ‘Daunov sindrom centra’, koji će te večeri premijerno izvesti kratku pozorišnu predstavu pod nazivom ‘Neki novi Brodvej’”, nagovijestila je Radonjić.

Preporučujemo za Vas