TV Ruske pravoslavne crkve planira rijaliti šou u manastiru

"Pronađite sebe i naučite o svijetu manastirskog života", navodi se u onlajn video reklami u kojoj se traže volonteri za emisiju na ostrvu
2405 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz video spota, Foto: Screenshot
Detalj iz video spota, Foto: Screenshot

TV kanal povezan s Ruskom pravoslavnom crkvom objavio je poziv za prijavu za rijaliti šou s duhovnim zaokretom: mjesto dešavanja je ostrvski manastir na jezeru na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga, piše Radio slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Pronađite sebe i naučite o svijetu manastirskog života", navodi se u onlajn video reklami u kojoj se traže volonteri za emisiju na ostrvu.

Opisujući mjesto kao "jedan od najljepših samostana u Rusiji", dok smirujuća muzika prati snimke kamenja u vodi, crkava sa zlatnim kupolama i mladolikog bradatog monaha koji peče hleb, reklama poziva potencijalne učesnike da provedu mjesec dana "vježbanja poslušnosti", u manastiru Nilov na jezeru Seliger.

"Pronađite odgovore na pitanja koja vas dugo muče", navodi se.

"Prvi put na televiziji: rijaliti šou na udaljenosti od svijeta", najavljuje oglas upućen potencijalnim učesnicima koji se pozivaju da pošalju prijave – "video snimke, molim vas - opisujući sebe i objašnjavajući zašto žele da provedu vrijeme u manastiru".

Video klip i najava objavljena 21. oktobra na web stranici TV kanala Spasitelj ne sadrže informacije o tome kako će učesnici biti izabrani ili hoće li među njima biti interakcije. Nije navedeno ko može da se prijavi, ali video ne prikazuje žene a manastir je isključivo muški.

U državnom registru se navodi da je TV kanal Spasitelj, privatno finansiran u vrijeme osnivanja 2005. godine s namjenom promovisanja pravoslavnih hrišćanskih vrijednosti, sada u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve, prevladavajuće vjerske zajednice u zemlji.

RSE navodi da su veze Rusije sa popularnom kulturom sa Zapada komplikovane.

Pojedini ugledni ruski zvaničnici i javne ličnosti, uključujući poglavara crkve, patrijarha Kirila, često kritikuju SAD i evropske zemlje tvrdeći da Rusija mora da sačuva svoju omladinu od onoga što nazivaju korozivnim i pogrešnim zapadnjačkim vrijednostima.

Istovremeno, mnogi od glavnih proizvoda ruske državne televizije potiču iz SAD i drugih zapadnih zemalja, uključujući emisije igara, dijaloške emisije, sitkome i rijaliti programe - od kojih su neki vrlo popularni.

RSE piše da je rijaliti Ostrvo, kako se čini, veoma daleko od popularnih rijaliti emisija poput Dom-2 - ruske verzije Velikog brata, programa holandskog porijekla koji je uspio u nekoliko zemalja - u kojem su romantični i seksualni odnosi najzastupljeniji, a spajanja češća od razilaženja.

Čini se da se koncept rijaliti emisije u manastiru uklapa u nekoliko trendova koji su isprepleteni s postsovjetskim preporodom Ruske pravoslavne crkve koju podržava država, uključujući Putinovo prikazivanje crkve kao vodeće moralne sile za građane, kao i nastojanja same crkve da se obraća mladim Rusima.

Putin, koji ima 67 godina i poslednjih 20 godina je na funkciji predsjednika ili premijer čini se želi da spriječi da se fenomeni poput društvenih medija i rep muzike koriste kao platforma za protest i da ih umjesto toga iskoristi za podršku sebi i ruskoj državi.

Bonus video: