NEVJEROVATNA BRZINA

Pogledajte: Ovi mravi jure 85 centimetara u sekundi

Vrućina očito ima ulogu u njihovoj brzini jer su se u kontrolisanim uslovima u laboratoriji na 10 stepeni kretali samo 5,7 centimetara u sekundi
2655 pregleda 0 komentar(a)
Brzi mrav, Foto: Screenshot
Brzi mrav, Foto: Screenshot

Saharski srebrni mrav, Cataglyphis bombycina, u sekundi može da napravi 50 koraka.

Harald Volf, profesor na Univerzitetu u Ulmu, i njegove kolege brzinu tih mrava uspjeli su da snime tako što su postavili kameru iznad ulaza u njihov mravinjak u Tunisu.

Premda razlog njihove izvanredne brzine tek treba dokazati, Volf misli da razlog leži u tome što imaju nešto kraće noge od svojih rođaka.

"S tim kraćim nožicama mogu bolje da sinhroniziraju one koje im ostaju na tlu" kazao je za AFP.

Njihovi plitki koraci sprječavaju ih da potonu duboko u pijesak dok preko dina tragaju za uginulim insektima poput muva, buba i leptira. To se čini mudrom strategijom u području gdje temperatura pijeska doseže i 60 stepeni Celzijusovih.

A ako je potrebno ti se mravi mogu dati i u "galop" simultano sa šest nogu u vazduhu, dodirujući tlo samo sedam miliseksundi.

Vrućina očito ima ulogu u njihovoj brzini jer su se u kontrolisanim uslovima u laboratoriji na 10 stepeni kretali samo 5,7 centimetara u sekundi.

Zbog vrućine i brojnih prirodnih neprijatelja, saharski srebrni mravi dnevno provode samo desetak minuta izvan mravinjaka.

No postoje životinje koje saharskog srebrnog mrava pobjeđuju u pređenoj dužini vlastitog tijela u sekundi.

Recimo, australijska tigrasta buba to uspije 171 put u sekundi, a kalifornijska grinja 377 puta.

Izvor: Nacionalna geografija