KAD BRAT ŽELI DA NAPAKOSTI BRATU

Najuža zgrada na svijetu široka je 60 centimetara

“Inat” zgrada je visoka 14 metara, a prostorije u njoj su širine par metara, iako na slikama možda djeluje da je drugačije, ali to je prije svega zbog iluzije koju stvaraju prozori i terase
8313 pregleda 3 komentar(a)
"Inat", Foto: Storypick.com
"Inat", Foto: Storypick.com

Najtanja zgrada na svijetu sagrađena je iz inata, a široka samo 60 centimetara. Al Ba’sa, što u prevodu znači “inat”, ime je najtanje zgrade na svijetu.

Nastala je pedesetih godina prošlog vijeka, nakon što dva brata nisu mogla da se dogovore oko podjele zemlje. Smještena u blizini starog svjetionika u glavnom gradu Libana, Bejrutu, zgrada na najužem dijelu široka je tek 60 centimetara, a na najvećem 3,9 metara. 

Stanovnici Bejruta ovu zgradu popularno zovu “Inat”. Jedan od braće je bio ljubomoran na drugog zato što je dobio mnogo manji plac,a budući da nije mogao da sagradi bilo šta korisno na svojoj zemlji, nije želio ni da se pomiri sa situacijom, već je odlučio da napakosti bratu na veoma originalan način.

Ipak je sagradio zgradu 1954. godine, ali ona je bila toliko uska da je iz daljine djelovala kao jedan zid. Cilj je bio da time blokira pogled bratove zgrade i tako smanji vrijednost njegovog zemljišta. “Inat” zgrada je visoka 14 metara, a prostorije u njoj su širine par metara, iako na slikama možda djeluje da je drugačije, ali to je prije svega zbog iluzije koju stvaraju prozori i terase. 

Svaki sprat ima dva stana koji posjeduju nekoliko soba povezanih hodnikom. Kako se ide iz jedne u drugu, sve je manje prostora s obzirom na činjenicu da se zgrada sužava na jednoj strani. Iako je građevna praktično beskorisna, njeni sadašnji vlasnici ne planiraju da je sruše jer ne postoji šansa da na tako malom prostoru sagrade bilo šta drugo svrsishodno.