odbila bilo kakvu pomoć tokom uspona

Djevojčica iz Britanije sa šest godina već osvojila Kilimandžaro

Njen podvig zadivio je i iskusne planinare - do vrha Uhuru stigne tek dvije trećine svih koji ka njemu krenu
1476 pregleda 0 komentar(a)
Podvig zadivio i iskusne planinare, Foto: Shutterstock
Podvig zadivio i iskusne planinare, Foto: Shutterstock

Šestogodišnja djevojčica Ešlin iz Velike Britanije, postala je najmlađa ženska osoba koja je stigla do vrha planine Kilimadžaro u Africi.

Podvig malene, ali snažne Ešlin Mendrik, zadivio je i iskusne planinare. Djevojčica je odbila bilo kakvu pomoć tokom uspona do visine od 5.895 metara. Inače, do vrha Uhuru stigne tek dvije trećine svih koji ka njemu krenu.

Ešlin je toliko je uživala u usponu, da se dvije nedjelje kasnije ponovo popela na vrh Tanzanije drugačijim putem. Ona se nada da će jednog dana osvojiti i Mont Everest.

Ešlin je na ekspediciji je bila je u pratnji majke Viktorije i brata Nikolasa (11). Do vrha je stigla 29. septembra, što je ponovila 13. oktobra, prenosi RTS.

Prvi uspon trajao je šest dana, a drugi pet.

"Ešlin je oborila rekord koji je držala Montana Kini iz SAD, koja je prošle godine do vrha stigla sa sedam godina i deset mjeseci. Ponosna sam na svoje dijete, bilo je to nevjerovatno iskustvo", rekla je Ešlinina majka Viktorija.

Najmlađa osoba koja se popela na Kilimandžaro je Kolton Taner iz Novog Meksika, koji je 2018. godine vrh osvojio sa šest godina i mjesec dana, odnosno, tada je samo nekoliko mjeseci bio mlađi od Ešlin, koja ipak sada drži rekord u ženskoj konkurenciji.