Napoleonove čizme prodate za više od 117.000 eura

Istoričari posebno ističu činjenicu da čizme odgovaraju Napoleonovoj narudžbi za čizme obućaru Jacquesu Montmatreu u Parizu
1404 pregleda 0 komentar(a)
Čizme imaju posebnu važnost, Foto: Twitter
Čizme imaju posebnu važnost, Foto: Twitter

Par čizama za koje se vjeruje da su pripadale francuskom imperatoru Napoleonu Bonaparti prodate su na aukciji u Parizu za više od 117.000 eura, objavila je aukcijska kuća "Drouot".

Francuski istoričari navode da je Napoleon nosio ove čizme tokom boravka u egzilu na ostrvu Sveta Jelena, gdje je i umro 1821. godine.

"Napoleonove čuvene čizme prodate su za 117.208 eura", saopštila je aukcijska kuća na Twiteru, ističući da postoji još mnogo ljubitelja "Napoleonovog carstva".

Nakon smrti cara, čizme su bile u vlasništvu Napoleonovog prijatelja velikog maršala Bertrana, koji ih je kasnije dao skulptoru Carlu Marochetti.

Umjetnik je upotrijebio čizme kao model za skulpturu Napoleona kako jaše na konju, a koja je trebalo da bude postavljena na njegovom grobu.

Istoričari posebno ističu činjenicu da čizme odgovaraju Napoleonovoj narudžbi za čizme obućaru Jacquesu Montmatreu u Parizu, navodi TASS.

Bonus video: