temperature u Australiji prelazile 42 stepena Celzijusa

VIDEO Kengur pobjegao od vrućine u bazen

Vlasti upozoravaju da požari koji pustoše Novi Južni Vels mogu da traju mjesecima
3272 pregleda 0 komentar(a)
Kengur u bazenu, Foto: Twitter.com/9NewsMelb
Kengur u bazenu, Foto: Twitter.com/9NewsMelb

Jedna porodica u Novom Južnom Velsu u Australiji snimila je kengura teškog 70 kilograma kako se kupa u njihovom bazenu ovog vikenda, jer su temperature prelazile 42 stepena Celzijusa, a koale i bodljikavi mravojedi takođe su primijećeni u potrazi za skloništem od požara u urbanim sredinama.

Iako nisu poznati po tome da dobro plivaju, kenguri traže vodene površine po velikoj vrućini, mada obično u divljini. Neke populacije koala i letećih lisica uništene su u ogromnim vatrenim stihijama koje su zahvatile Australiju.

Australijski premijer za to vrijeme brani klimatsku politiku svoje vlade, dok vlasti upozoravaju da požari koji pustoše najnaseljeniju državu Australije mogu da traju mjesecima. U četiri države gorjelo je oko 200 požara, od toga više od polovine u Novom Južnom Velsu, uključujući 60 požara koji još bjesne, prenosi Tanjug.

Katastrofa je dovela do ponovne kritike da konzervativna vlada premijera Skota Morisona nije preduzela dovoljno akcije u vezi sa klimatskim promjenama. Morison je odbio pozive da smanji unosnu industriju uglja u Australiji. Ta zemlja je najveći svjetski izvoznik uglja i tečnog prirodnog gasa.

"Neću ostaviti hiljade Australijanaca bez posla odlazeći od tradicionalnih industrija", rekao je on.

Morison se izvinio što je uzeo odmor sa suprugom i odraslom djecom usljed bijesa javnosti zbog njegovog odsustva tokom nacionalne krize i preko vikenda stigao kući.

Više od tri miliona hektara zemlje izgorjelo je širom zemlje tokom burnih proteklih mjeseci, pri čemu je poginulo devet ljudi, a više od 900 domova uništeno. Gotovo 800 kuća je izgorjelo u Novom Južnom Velsu, koji je prošle nedjelje bio paralizovan sedmodnevnim vanrednim stanjem usljed katastrofalnih uslova.