Prodat za 3,74 miliona dolara: Ovaj "ford mustang" je korišćen za snimanje "Bulita" i vozio ga je Stiv Mekvin

Po nedavnom izvještaju agencije "Blumberg", bilo je odlučeno da se ne prodaje ni u jednoj od skupih i čuvenih aukcijskih kuća, već u specijalizovanom "Mekamu", i to u gradiću Kisimiju
8921 pregleda 0 komentar(a)
Originalni "ford mustang GT" koji je 1968. godine korišćen za snimanje filma "Bulit", Foto: BETA/AP
Originalni "ford mustang GT" koji je 1968. godine korišćen za snimanje filma "Bulit", Foto: BETA/AP

Originalni "ford mustang GT" koji je 1968. godine korišćen za snimanje filma "Bulit" (Bullitt), i kojeg je potom vozio tada popularni glumac Stiv Mekvin (1930-1980), prodat je prošle noći na aukciji za 3,74 miliona dolara.

Akcionarska kuća "Mekam okšns" (Mecum Auctions) ga je prodala u Kisimiju, malom gradu na Floridi, bez "rezerve" - bez minimalne cijene koju zahtjeva vlasnik.

Kompanija "Ford" je 2018. godine objelodanila da je našla tog famoznog tamnozelenog "Highland Green Bullitt Mustanga GT" - originalan auto koji je 1968. godine vozio Mekvin.

Taj automobil koji je "divno patiniran", decenijama je bio u istoj porodici.

Po nedavnom izvještaju agencije "Blumberg", bilo je odlučeno da se ne prodaje ni u jednoj od skupih i čuvenih aukcijskih kuća, već u specijalizovanom "Mekamu", i to u gradiću Kisimiju.

"Mekam" ima ugled po prodaji američkih sportskih automobila velike snage i "mustanga" iz druge polovine 20. vijeka, za koje su zainteresovani mnogi.

Taj jedinstveni "mustang" koji je za mnoge kolekcionare "sveti gral", posljednju godinu je proveo na izložbama po svijetu poslije svog zapanjujućeg debija na Salonu automobila u Detroitu.

S obzirom na istoriju tog "Bulit Mustanga", bilo mu je teško odrediti cijenu.

Ispostavilo se da su u pravu bili stručnjaci koji su očekivali čak četiri miliona dolara, dok su drugi ukazivali da je posljednjih godinu ili dve popustilo tržište klasičnih automobila, te su očekivali manje.

To je tako postao najskuplji "mustang" do sada, nadmašivši "Shelbi GT500 Super Snake" iz 1967. godine koji je prošle godine prodat za 2,2 miliona dolara, objavio je list "Orlando Sentinel".

Vlasnik Šon Kirnan, sa sestrom Keli Koton dovezao ga je na aukcijski bloka u "Silver Spurs Areni", pred 25.000 ljudi.

"Ovaj automobil je do sada prodavan dva puta, a u mojoj porodici je već 45 godina. Svaki put kada je prodavan, početna cijena je bila 3.500 dolara", rekao je Kirnan, i aukcija na Floridi je prošle noći takođe počela od te cene.

Aukcijska kuća je na "Jutjubu" objavila 11-minutni video-snimak prodaje.

Licitacija je već u prvom minutu nadmašila tri miliona dolara.

Cijena je polako rasla u nadmetanju jednog potencijalnog kupca u sali i jednog na telefonu, čiji identitet nije objavljen, koji je pobijedio, pristajući da plati 3,4 miliona dolara cijene plus 10 odsto premije kupca aukcionaru.

Kirnanov otac, Robert, kupio je taj automobil pošto je 1974. godine na televiziji vidio oglas.

Njegova porodica iz Nju Džersija ga je potom svakodnevno koristila sve do 1980. godine, kada se kvačilo sasvim pokvarilo.

Krajem 1970-ih, Stiv Mekvin, koji je igrao naslovni lik u "Bulitu" i vozio taj automobil, našao je porodicu Kirnan i pitao da li može da ga kupi i da im u zamjenu da sličan "mustang".

Međutim, nisu odgovorili ni na njegove ponovljene molbe.

Robert i Šon Kirnan počeli su tek 2001. da rade na svom zelenom "mustangu".

Poslije smrti svog oca, Roberta Kirnana 2014. godine, Šon Kirnan ga je završio i otkrio ga svijetu.

Iznio je i da se tek pre osam mjeseci pomirio s tim da će na kraju prodati očev trofej.

Poslije prodaje, Šon Kirnan je procijenio da nikada neki "mustang" neće biti prodat po višoj ceni: "Što se 'mustanga' tiče, to je to" jer čuvenijih primeraka od "Bulita" nije ni bilo.

Bonus video: