Najveća privatna kolekcija viskija svijeta na aukciji, očekuju se milionske cijene

U prvom dijelu je ponuđeno 1.949 boca, uključujući jednu vrlo rijetku bocu "Macallan Valerio Adami", viskija destilovanog 1926. godine koji je u bačvama odležao 60 godina
5523 pregleda 1 komentar(a)
Viski Springbank 1919 star 50 godina, Foto: Whiskyauctioneer.com
Viski Springbank 1919 star 50 godina, Foto: Whiskyauctioneer.com

Najveća privatna kolekcija viskija jednog američkog ljubitelja tog pića, danas je ponuđena na prodaju na aukcijskom sajtu, a cijena pojedinih boca mogla bi porasti do milion funti.

Zbirka koja se sastoji uglavnom od škotskog viskija od slada (Single Malt), i sadrži više od 3.900 boca, koje je sajt "Whiskyauctioneer.com" nazvao "savršenom kolekcijom", biće prodata u dva dijela.

Prvi dio se prodaje od danas do 17. februara, a drugi dio će na prodaju od 10. do 20. aprila.

Ova prodaja u dvije faze ima za cilj da "kupcima pruži vrijeme da istraže kolekciju u svim njenim raznovrsnostima". Neke boce nisu nikada ili su rijetko viđene na aukcijama, objasnio je specijalizovani sajt za aukcije.

U prvom dijelu je ponuđeno 1.949 boca, uključujući jednu vrlo rijetku bocu "Macallan Valerio Adami", viskija destilovanog 1926. godine koji je u bačvama odležao 60 godina.

Viski Macallan Valerio Adami
Viski Macallan Valerio Adami(Foto: whiskyauctioneer.com)

Prošle godine, jedna boca viskija iz te škotske destilerije, takođe destilovana 1926. godine i flaširana 1986. godine, oborila je rekord na aukciji u Londonu sa 1,45 miliona funti (gotovo 1,7 miliona eura).

Boce koje se prodaju potiču iz kolekcije pokojnog Ričarda Gudinga, Amerikanca iz Kolorada koji je decenijama stvarao "savršenu kolekciju" viskija, redovno putujući do Škotske u potrazi za rijetkim flašama.

Za Iana Mekluna, osnivača "Whisky Auctioneer", "raznolikost" te kolekcije čini je posebno zanimljivom. U njoj "postoji nešto za sve ljubitelje viskija: od početnika-kolekcionara do iskusnih poznavalaca koji žele da usavrše svoju kolekciju", rekao je on.

Beki Paskin, ekspertkinja za viski, ističe među ključnim bocama viski destilerija koje više ne postoje: "Old Orkney" destilerije "Stromness" iz 1930-ih i viski destilerije "Dallas Dhu" iz 1921. godine.

Dragocjeno piće u tim bocama "predstavlja eru koja više ne postoji", rekla je ona u saopštenju.

"Te boce nam omogućavaju da doživimo jedinstven trenutak u vremenu".

Bonus video: