Pogledajte kako je bilo na trci "Karotrc 2018"

Karić ili karet je vozilo-igračka koje je bilo popularno među, uglavnom dječacima prije oko 30 godina. Vozilo se sastoji od drvene daske koja služi kao sjedište, a na nju su pričvršćene nepokretna zadnja osovina i pokretna prednja osovina
3 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2018. 17:57h

Albert Tomić pobijedio je na prvoj trci karića “Karotrc 2018”, koja je održana danas kao dio programa 49. Praznika mimoze.

"Utisak je fantastičan, vraćamo se u djetinjstvo. Zadnji put sam karić vozio sa deset godina", kazao je nakon trke Tomić koji je dionicu od 700 metara prošao za 26 sekundi.

"Karić smo pravili 15 dana, malo po malo, ali rad i trud su se isplatili, tako da smo uzeli prvo mjesto - ali tu ima dosta i sreće. Ne može se pričati o iskustvu i neiskustvu, ali može se desiti da je neko uzeo loše drvo za karić, mnogi su se zeznuli, ali konkurencija je bila dobra”, objasnio je Tomić.

Drugi je bio Boris Šćekić, a treći Ilija Kovačević. Oni su nagrađeni sa po 100, 50 i 30 eura.

U kategoriji dvojca najbrži par bio je Dragomir Radomirović i Mitar Svilanović, drugi su bili Željko Stamenković i Ognjen Vujčić, a treći Gligo Mandić i Mladen Medigović. Oni su osvojili nagrade od 200, 100 i 50 eura.

Nagrađeni su i Neđeljko Radomirović kao najstariji takmičar, a Marijan Bezjak za najatraktivniju vožnju.

Vuksan Stamenković i Dejan Babović imali su najljepši karić, za najiteresantnije ime proglašen je karić "Baba ga vozila" kojim je upravljao par Stefan Bakica i Goran Gojković. Najsporiji takmičar bio je Miloš Milošević. Dijana Waldfogel bila je jedina žena koja se ravnopravno "nosila" sa muškarcima.

U uzbudljivoj trci učestvovalo je 40 takmičara - 24 jednosjeda i 12 dvosjeda koji su se takmičili na 700 metara dugoj trasi od Gradske kafane do Škvera.

Trku su u dvojcu, van konkurencije, otvorili potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Miloš Konjević i organizator iz NVO Maškare, Ivan Peulić.

Karić ili karet je vozilo-igračka koje je bilo popularno među, uglavnom dječacima prije oko 30 godina. Vozilo se sastoji od drvene daske koja služi kao sjedište, a na nju su pričvršćene nepokretna zadnja osovina i pokretna prednja osovina.

Na zadnju su postavljena dva manja kuglična ležaja van gabarita daske, a na prednju po sredini, jedan veći kuglični ležaj, a prednja osovina onim djelom van gabarita daske, služi kao upravljač.

Vožnja se sastoji od spuštanja niz nagib, uglavnom asfaltne podloge.

Galerija

Bonus video: