Marina Abramović 'optužena' za satanizam: Microsoft povukao reklamu

Marina Abramović je postala meta desničarske zavjere 2016. godine nakon što je internet navodno otkrio njene veze sa satanizmom. Sada je Microsoft podlegao pritisku i povukao reklamu u kojoj je promovisala njihov proizvod
5882 pregleda 1 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Screenshot/europost.eu
Marina Abramović, Foto: Screenshot/europost.eu

Nakon što se pojavila teorija zavjere koja je povezivala Marinu Abramović sa satanizom Microsoft je povukao reklamu za slušalice koje je ova umjetnica promovisala, piše Page Six.

U reklami za Microsoftove slušalice "Hololens 2" koje omogućavaju korisniku gledanje digitalnih slika u stvarnom svijetu Marina Abramović je govorila o svom novom projektu "mješovite stvarnosti". "Vjerujem da je umjetnost budućnosti umjetnost bez predmeta. Ovo je samo čisti prenos energije između gledaoca i umjetnika. Za mene je mješovita stvarnost odgovor“, govorila je Abramović u sada izbrisanom YouTube klipu.

Reklama je, međutim, dobila 24.000 negativnih ocjena usljed velike diskusije o navodnom 'satanizmu' umjetnice. Teoretičar zavjere Alex Jones - za koga se navodi da je prodavao lažne ljekove za koronavirus - verovatno je pokrenuo neistinu kada je u svojoj emisiji kazao: „Da li bi tehnološka kompanija zaista željela da Luciferova osoba poput nje, bude lice njihovog novog uređaja za mješovitu stvarnost?“. Microsoft je brzo podlegao pritisku i povukao video.

Marina Abramović je postala meta desničarske zavjere 2016. godine nakon što je internet navodno otkrio njene veze sa satanizmom. U to vrijeme, branila se od nerazumne teorije zavjere. "Ogorčena sam jer je to potpuno izvučeno iz mog konteksta", rekla je tada. "Svako ko želi može da pročita moje memoare i sazna da je moj rad vrlo daleko od satanizma."

Bonus video: