ZVUČI ČUDNO, ALI JE ISTINITO

Zbog virusa Covid-19: Vremenske prognoze biće manje tačne

Budući da nema letova, a ni naučnika koji su uzimali mjerenja iz okeana, vremenske prognoze rade se s manje podataka nego inače
4667 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Početkom aprila, Svjetska meteorološka organizacija (WMO) izrazila je zabrinutost zbog uticaja pandemije na prognozu vremena i istraživanje klimatskih promjena. Komercijalni letovi koji su inače prikupljali podatke u letu sada su prizemljeni, a naučnici koji su putovali teretnim brodovima na prekookeanskim plovidbama, to trenutno ne smiju, piše Smithsonian.

Budući da nema letova, a ni naučnika koji su uzimali mjerenja iz okeana, vremenske prognoze rade se s manje podataka nego inače. Pogođena su i istraživanja klime jer su naučnici kod kuće i ne rade više na terenu, kaže ekolog sa Univerziteta Santa Barbara, Frank Barvis za Nature News.

Sve veće greške u prognozama

Prema WMO, vazdušni saobraćaj smanjen je za 85 do 90 odsto. Teretni i rijetki putnički avioni još uvijek šalju podatke, ali glavni podaci stižu samo od meteoroloških balona, površinske mreže za posmatranje vremenskih prilika, radara i satelita. Meteorolozi procjenjuju da će izgubljena posmatranja aviona povećati greške oko 2 odsto ili više.

Ako se izgubi čitav vazdušni saobraćaj, Evropski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa utvrdio je da bi tačnost modela pala za 15 odsto. Trenutno se očekuje da će štetan utjecaj gubitka opažanja na kvalitet vremenskih prognoza biti relativno skroman. Međutim, ako se još smanji dostupnost posmatranja vremenskih prilika avionima, možemo očekivati postupno smanjenje pouzdanosti prognoziranja.

Utiecaj na prognozu vremena proteže se i izvan mjerenja aviona. U zemljama u razvoju, podaci se prikupljaju ručno, ali je zabilježen značajan pad prijavljenih podataka koji se obično prikupljaju svakih nekoliko sati. A rana, tačna zapažanja ključna su za upozorenje stanovnika na ekstremne vremenske katastrofe, poput poplava i uragana.

Prekinuto istraživanje klimatskih promjena

Neka automatizovana oprema, uključujući više od 100 senzora na obali Oregona i Washingtna zahtijeva održavanje koje se trenutno ne provodi. Dio inicijative Ocean Observatories koji prikuplja podatke o fizičkim i hemijskim promjenama od dna okeana do nivoa mora, ima opremu koju treba čistiti dva puta godišnje.

Prolećno čišćenje je otkazano i time je prekinuto istraživanje klimatskih promjena. Istraživački projekt o procvatu fitoplanktona sjevernog Atlantika, otkazan je nakon više od decenije planiranja. Ako se ukinu terenski programi, to će biti veliki korak unazad u doprinosu razumijevanja okeana koji se brzo mijenjaju.

Svi bi trebali da budu zahvalni ljudima i organizacijama koje nastavljaju prognoze i nadzorne operacije, usprkos teškim izazovima s kojima se danas suočavaju, poručuje Smithsonian.

Preporučujemo za Vas