Večeras: Prvi put od raspada SFRJ isti film na RTS-u i HRT-u

Povod je činjenica da se danas obilježava dan proboja posljednjih preživjelih logoraša iz logora Jasenovac
12087 pregleda 12 komentar(a)
Scena iz filna "Dnevnik Diane Budisavljević", Foto: Screenshot/YouTube
Scena iz filna "Dnevnik Diane Budisavljević", Foto: Screenshot/YouTube
Ažurirano: 22.04.2020. 20:15h

Film Dnevnik Diane Budisavljević scenaristice i rediteljike Dane Budisavljević biće prikazan večeras od 20:05 na HRT-u 1 i od 21:02 sat na RTS-u.

To je, kako piše index.hr, prvi put od raspada Jugoslavije da se isti film u isto vrijeme prikazuje na HRT-u i RTS-u. Povod je činjenica da se danas obilježava dan proboja posljednjih preživjelih logoraša iz logora Jasenovac.

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na snazi su rasni zakoni. Diana Budisavljević u jesen 1941. doznaje da se majke i djeca pravoslavnog porijekla odvode u logore u blizini Zagreba. Broj i oznaku nepodobnog dobija i njezin suprug, poznati zagrebački ljekar Julije Budisavljević. U atmosferi straha i prijetnji, nepokolebljiva i predana ideji humanosti, Diana s nekolicinom prijatelja iz svog stana pokreće riskantnu akciju kojom je od sigurne smrti spašeno više od deset hiljada djece. Zbog političkog prevrata njeno austrijsko porijeklo postaje nepoželjno, a zasluge za najveću akciju spašavanja u Drugom svjetskom ratu prećutane su do današnjih dana. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene, uvjerene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

Bonus video: