Sve tajne Diznilenda: Nema kažiprsta, teško se izlazi iz svoje uloge...

Iako se na internetu često pojavljuju fotografije i snimci sa ovih mjesta, čak i oni koji su nekoliko puta posjećivali Diznilend ne znaju sve njegove tajne
385 pregleda 2 komentar(a)
Diznilend, Foto: Disneylandnews.com
Diznilend, Foto: Disneylandnews.com
Ažurirano: 18.02.2018. 07:55h

Omiljeno mjesto djece, ali i velikog broja odraslih ljudi je Diznilend, bilo da je smješten u Floridi, Kaliforniji, Parizu, Hong Kongu, Tokiju ili Šangaju. Iako se na internetu često pojavljuju fotografije i snimci sa ovih mjesta, čak i oni koji su nekoliko puta posjećivali Diznilend ne znaju sve njegove tajne, jer su one poznate samo zaposlenima, a Happy Facts portal je objelodanio neke od njih.

Kostimi

Najveća vrijednost Diznilenda upravo je u veoma kvalitetnim i detaljnim kostimima. Kako bi kostimi bili u najboljem izdanju pred posjetiocima, u magacinima postoji oko milion identičnih odjevnih kombinacija svakog junaka, od Miki Mausa do Paje Patka, a radnici jedan kostim nose samo jedan dan nakon čega se sterilizuje.

Prema riječima jednog od bivših zaposlenih, najteže je onima koji nose kostime sa perjem, jer izazivaju klaustrofobiju i veoma su teški.

Lažne akreditacije

Posjetioci Diznilenda u Floridi primijetili su da se veliki broj zaposlenih zove Kris ili bar tako kažu njihove akreditacije. Istina je da svi radnici moraju nositi identifikacionu karticu na vidnom mjestu, a ukoliko je zaborave kući mogu da se posluže lažnom na kojoj piše “Kris iz Ohaja”.

Neizlaženje iz lika

Glumci i zaposleni koji nose kostime ostaju u liku i kada se smjena završi. Ovo ne znači da će i kući misliti da su Mini Maus ili Šilja, već da, iako im je radno vrijeme završeno, dok ne izađu iz parka ostaju u liku za slučaj da ih neko od posjetilaca posmatra.

Upiranje prstom

U Diznilendu nećete vidjeti nijednog radnika koji pokazuje pravac ili nešto objašnjava tako što je uperio kažiprst. Naime, dozvoljeno im je pokazivanje pravca samo korišćenjem cijele ruke ili dva prsta.

Razlog je to što se u mnogim zemljama upiranje prstom smatra nepristojnim, a radnici moraju biti spremni da ugoste ljude iz svih krajeva svijeta. Takođe, Volt Dizni je bio poznat kao strastveni pušač i gotovo da nema slike na kojoj nije sa cigarom, samim tim kada bi pokazivao nešto, koristio je dva prsta. Kasnije, kada je Diznilend bio primoran da u fotošopu ukloni cigarete, dobili su Volta Diznija koji pokazuje u određenom pravcu sa dva prsta.

Tajni kod

Ma koliko posjetilac bio naporan, bezobrazan ili neljubazan, osoblje Diznilenda ne smije da odgovori istom mjerom. U Diznilendu su dozvoljeni samo osmjesi i ljubaznost. Zbog toga, zaposleni su bili prinuđeni da osmisle šifre za naporne posjetioce, pa kada vam neko kaže “želim vam magičan dan”, to zapravo znači “je*i se”. Takođe, ta rečenica je i poziv u pomoć ostalim radnicima kako bi “žrtvu” izvukli iz konverzacije.

Tuneli

U većini Diznilenda u zemlji ispod parka nalazi se pravi lavirint napravljen od tunela, čija je svrha dostavljanje hrane, pražnjenje kanti za smeće i brže kretanje radnika. Vrata na ovim tunelima obojena su različito, a na osnovu boje zaposleni znaju na kojem kraju parka će izaći.

Stajling zaposlenih

Diznilend je veoma striktan kada je riječ o izgledu zaposlenih, a to je jasno označeno i u pravilniku. Prema njemu, radnicima je dozvoljen pirsing samo na ušima i to po jedna minđuša po uvu, muškarci moraju imati kratke nokte, a žene ne smiju koristiti lak za nokte. Takođe, tetovaže nisu dozvoljene, brada muškarca mora biti kratka i ne smije da prekriva usne, a kosa ne smije da pokriva uši i bude duža od kragne.

Zabava

Zaposleni koji se najviše zabavljaju su glumci u kostimima Čipa i Dejla. Zbog uloga nestašnih vjeverica, njima je posao da se glupiraju, prskaju prolaznike vodom iz flaše, pa čak i šutnu kolege.

Održavanje iluzije

Kako bi dijete vjerovalo da je upravo pričalo sa pravim Mikijem Mausom, glumci u tom kostimu ne smiju raditi u isto vrijeme. Ukoliko se to desi, onda su na potpuno različitim krajevima parka, jer ne smiju da se sretnu i koriste tunele za kretanje. Ovo pravilo ne važi jedino tokom parada.

Plata

Plata zaposlenih zavisi od posla, ali i lika. Ukoliko zaposleni nosi kostim koji pokriva lice, njegova plata je puno manja u odnosu na recimo glumicu koja se pretvara da je Snježana. Plata je automatski veća ukoliko zaposleni koristi glas, odnosno mora da priča sa posjetiocima. Naravno, plata zavisi i od težine posla, a oni koji misle da su sve funkcije lagane ne znaju da zaposleni u Diznilendu u prosjeku pređu tokom radnog vremena oko 20 kilometara. To znači da naprave oko 27 hiljada koraka i potroše 1000 kalorija.

Dužnost zaposlenih

Svi zaposleni su dužni da učine srećnim posjetioce, a jedan bivši radnik otkrio je svoju priču. Svojevremeno je radio kao Šilja i šetao je parkom kada je primijetio porodicu za jednim stolom. Ne znajući da je dječak autističan mahnuo mu je, jer to treba da rade svaki put kad vide novog posjetioca. Dječak mu se osmehnuo, a kada je Šilja ponovo prošao i mahnuo, potrčao je ka njemu i zagrlio ga. Njegovi roditelji tvrde da je uvijek bio stidljiv, pa su bili pozitivno iznenađeni. Ova priča služi kao inspiracija svim zaposlenima u Diznilendu.

Bonus video: