Ljekari u Njemačkoj: Goli se bune zbog nedostatka zaštitne opreme

"Naučila sam da ušivam rane, zar bi sada trebala da znam da šijem maske", piše na transparentu koji je nosila jedna ljekarka
2658 pregleda 4 komentar(a)
Njemački ljekari se golim slikama bore za zaštitnu opremu, Foto: Screenshot: Blanke Bedenken
Njemački ljekari se golim slikama bore za zaštitnu opremu, Foto: Screenshot: Blanke Bedenken

Njemački ljekari objavili su na internetu fotografije na kojima su goli u znak protesta zbog nedostatka maski i rukavica čime su izloženi pojačanom riziku zaraze koronavirusom.

Gole slike medicinskih radnika koji su knjigama i cvijećem pokrili intimne dijelove tijela su poruka političarima da ljekarima, medicinskim sestrama i braći osiguraju dovoljno zaštitne opreme. "Naučila sam da ušivam rane, zar bi sada trebala da znam da šijem maske", piše na transparentu koji je nosila jedna ljekarka, piše HINA.

Sa 156.000 potvrđenih slučajeva i 5900 umrlih od Covida-19, Njemačka se s pandemijom nosi puno bolje od SAD-a, Italije, Španije i Francuske. Ali, kao i te zemlje, pati od nedostatka lične zaštitne opreme.

ljekari
Njemački ljekari(Foto: Screenshot: Blanke Bedenken)

Ljekare je na 'goli' protest inspirisao Alain Colombie, francuski lljekar koji je prošlog mjeseca objavio svoju nagu fotografiju iz istih razloga.

Vlada kancelarke Angele Merkel planira da finansijski pomogne proizvođačima opreme i pojačala je narudžbe iz inostranstva.

Njemački vojni avion dopremio je u ponedjeljak deset miliona medicinskih maski iz Kine, a ministarstvo finansija za tu svrhu je izdvojilo dodatnih osam miliona eura.