Jelena Đoković sad objašnjava da karijes utiče na neplodnost

Komentatori su bili iznenađeni njenim stavom da loša higijena zuba može imati veze sa neplodnošću
5455 pregleda 5 komentar(a)
Jelena Đoković, Foto: Instagram/jelenadjokovicndf
Jelena Đoković, Foto: Instagram/jelenadjokovicndf
Ažurirano: 07.05.2020. 17:37h

Jelena Đoković, supruga tenisera Novaka Đokovića i direktorka Fondacije "Novak Đoković", iznenadila je brojne fanove poslednjim lajvom na Instagramu u kom je govorila o higijeni zuba, ali i o njihovoj povezanosti sa neplodnošću kod žena.

"Zdravlje iz usta takođe utiče na plodnost žensku i danas žene imaju jako puno problema da zatrudne. Na to dosta utiču probemi sa zubima, karijes, nagomilane naslage i bolesti desni", rekla je Jelena u lajvu na Instagramu pozivajući se na autorku nekoliko knjiga o zdravlju i ljepoti Nadin Artemis, koja je više istraživala na tu temu i okrila da i naša usta imaju mikorbiom i da svaki mora da ima posebnu njegu.

Nakon toga Đokovićeva je podsjetila na osam načina pravilnog njegovanja zuba.

"Koristite uvijek slanu vodu i sodu bikarbonu da ispirate usta, počnite da čistite jezik i desni posebnim četkicama; i ujutru i uveče se koristi konac za zube (uvedite i esencijalna ulja u rutine jer su antibakterijska, antifungalna, antiviralna i antiinflamatorna), mućkanje ulja u ustima je sjajno za upale desni...", napisala je.

"Nježno perite zube, uvijek mekanim četkicama, jer kad grubo peremo, to povlači desni. Pokret je 'kiša pada, trava raste', kako kažu naši zubari klincima".

Pored ovih korisnih savjeta, komentatori su ipak bili iznenađeni njenim stavom da loša higijena zuba može imati veze sa neplodnošću.

Nedavno je zbog širenja teorije zavjere Instagram izbrisao jedan od postova Jelene Đoković.

Bonus video: