Kako se određuje da li je neka biljka voće ili povrće?

Mnoge biljke koje se u botanici smatraju voćem - ali koje su više 'slane' nego slatke - kuvari svrstavaju u povrće. Na primjer, patlidžan, paradajz i paprike spadaju u povrće
4477 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vjerovatno već znate da je, po botaničkim pravilima, paradajz voće, a da plod lubenice pripada porodici tikvi koja je svrstana u povrće. Jednogodišnja je biljka, sadi se svake godine, te, po botaničkim shvatanjima, lubenice definitivno pripadaju povrću.

U raspravu o tome šta je voće, a šta povrće jednom davno upleo se i američki zakon. Kada je 1884. godine uveden porez od 10% na uvoz povrća, ali ne i voća, Niks koji se bavio uvozom paradajza se pobunio.

On je pokrenuo tužbu u namjeri da pokaže da je paradajz voće, a ne povrće. Tražio je da mu država vrati novac koji su uvoznici plaćali u obliku poreza. Sud je donio jednoglasnu odluku da je paradajz ipak povrće. Obrazložili su to riječima da se paradajz koristi za vrijeme obroka, u, uz ili nakon mesa ili ribe, dok se voće koristi u slatkim jelima i jede na kraju obroka.

Iako ovakvo objašnjenje može zvučati smiješno, svrstavanje biljaka u voće i povrće zaista zavisi od toga bave li se time botaniičari i baštovani ili kuvari.

Breskva je voće, a šargarepa je, definitivno, povrće. Međutim, čuveni Venov dijagram koji se odnosi na ova dva proizvoda pokazuje preklapanje koje proističe iz činjenice da nešto svrstavate u kategoriju voća ili povrća u zavisnosti od toga da li ste kuvar ili baštovan.

Paradajz, takođe, pokazuje preklapanje na Venovom dijagramu, dakle, po kojim osobinama je paradajz voće, a po kojim povrće?

Botaničari pod voćem podrazumijevaju samo ono što se razvija iz plodnika biljke koja cvjeta, dok se pod povrćem podrazumijevaju ostali djelovi biljke: korijen, list i stablo. Voće je sjemenkasta struktura koja se razvija iz oplođenog cvijeta. Po ovim standardima, plodovi koji se razvijaju iz sjemena poput jabuka, paradajza i tikvice su voće, dok u povrće spadaju: korijenje (repa i krompir), lišće (spanać, zelena salata i kelj) i stabla (celer i brokoli).

Ipak, iz aspekta kulinarstva ova podjela izgleda potpuno drugačije. Mnoge biljke koje se u botanici smatraju voćem - ali koje su više slane nego slatke - kuvari svrstavaju u povrće. Na primjer, patlidžan, paradajz i paprike spadaju u povrće.

Bonus video: