TRKA PISAMA U SVEMIRU

Ćirilica prva na Mjesecu i Veneri, latinica na Marsu

SSSR je 1959. godine su ostavilo pločice sa natpisima na Mjesecu koje su, deset godina kasnije, dočekale Nila Armstronga. Isto su uradili i na Veneri. Latinica je prva stigla do Marsa
1382 pregleda 2 komentar(a)
Jurij Gagarin, prvi čovjek u svemiru, Foto: Aboutspacejornal.net
Jurij Gagarin, prvi čovjek u svemiru, Foto: Aboutspacejornal.net

Kada je Sovjetski Savez 21. avgusta 1957. ispalio u svemir interkontinentalnu balističku raketu "R-7 Semjorka" komunisti nijesu ni znali koliko su uradili na promociji ćirilice.

Dva mjeseca kasnije, 4. oktobra 1957. godine, u svemir je lansiran prvi vještački satelit "Sputnik 1", a mjesec dana kasnije, 3. novembra 1957. godine, svemirska letjelica "Sputnik 2" odnijela je u istoriju psa Lajku. Na svi ovim letjelicama natpis „SSSR“ bio je napisan na ćirilici. Tačnije, na "Sputniku 2" je ime države napisano punim imenom : Союз Советских Социалистических Республик.

Prvi američki satelit je lansiran u svemir 31. januara 1958. godine.

Sovjetski Savez je 2. januara 1959. lansirao svemirsku letilicu "Luna 1" koja je trebala da se spusti na Mjesec, a u sebi je nosila dvije metalne kugle, s natpisima „SSSR январ 1959“ („SSSR januar 1959“). Bilo je predviđeno da se metalne kugle pri padu rasprše i razbacaju ćirilične medaljone po Mjesecu. Nažalost "Luna 1" je promašila mjesečevu orbitu, piše B92.

Rusi su poznati kao uporan narod, pa je misiju uspješno obavila "Luna 2" koja je lansirana 12. septembra 1959. godine i dva dana kasnije se spustila na Mjesec. Naravno, i  "Luna "2 je nosila svoje metalne kugle s ćiriličnim natpisima „СССР сентябрь 1959“  koje je uspješno pobacala po mjesečevoj površini. U "Luni 2" su se nalazili i metalni pojasevi s natpisom „сентябрь 1959“ i imenom države – Союз Советских Социалистических Республик.

Petnaestog septembra 1959. godine, premijer Sovjetskog Saveza Nikita Hruščov stigao je u Vašington u istorijsku posetu Americi. Tokom razgledanja Bijele kuće, Hruščov je kolegi Dvajtu Ajzenhaueru uručio loptasti predmet sa urezanim sovjetskim simbolom.

Bio je to legendaran i šeretski poklon. Kugla je bila kopija iste takve u sondi Luna 2, koja je samo dan ranije postala prva svemirska letjelica koja se spustila na mjesečevu površinu, piše BBC.

bbc.com
Kopija kugle iz sonde Luna 2(Foto: bbc.com)

Prvi čovjek koji je otišao u svemir bio je Jurij Gagarin. On je 12. aprila 1961. godine u svemirskoj letelici "Восток 1", nosio prvu kacigu na kojoj je stajao ćirilični natpis -  "СССР“.

Amerikanci su 20. jula 1969. sletjeli na Mjesec. Prvog čovjeka koji je zakoračio na Zemljin satelit, Nila Armstronga, "dočekali" su medaljoni sa ćirilicom.

Ćirilica je nastavila da putuje svemirom dalje od Mjeseca, jer je kosmički program SSSR bio u ekspanziji. Zahvaljujući sovjetskoj svemirskoj letjelici "Venera 3" ćirilica je stigla na našu susjednu planetu - Veneru. To se dogodilo u martu 1966. godine kada je sovjetska letelica ukrašena ćirličnim slovima sletjela na Veneru.

Latinica je uspjela da "pobijedi" ćirilicu na Marsu, gdje je prvi sletio Nasin robot "Insajt".