Slika Hrvata stoji na ulazu u UN, a u Hrvatskoj ga se stide

Slika jednog Hrvata koji se preselio u Srbiju, gdje je za vrijeme Drugog svjetskog rata i ubijen, zaboravljena je u Hrvatskoj, a stoji na ulazu u Ujedinjene nacije
13975 pregleda 16 komentar(a)
Stjepan Steva Filipović na gubilištu, Foto: Wikipedia
Stjepan Steva Filipović na gubilištu, Foto: Wikipedia

Na crno-bijeloj fotografijije mladić visoko podignutih ruku i stisnutih šaka, a na bijeloj podlozi vidi se tanki komad konopca oko njegovog vrata. Ta fotografija nalazi se naulazu u sjedište Ujedinjenih nacija i na njoj je Stjepan Steva Filipović, piše "Index".

Filipović je Hrvat iz Opuzena, koji se spletom životnih okolnosti još kao dijete s roditeljima odselio u Srbiju u Valjevo, gdje je nastala ta fotografija, svega par minuta prije nego što će Stevo ili Stjepan biti obješen. A obješen baš na današnji dan, 22. maja 1942. godine.

U Valjevu su Filipovića zvali Stevan pa je tokom svog kratkog života on bio i Stjepan i Stevan. U predratno vrijeme bio je član lokalnog ogranka tada zabranjene Komunističke partije, a nakon nacističke okupacije bio je jedan od organizatora ustanka u valjevskom kraju. Na Badnje veče 1941. zarobili su ga četnici i nakon mučenja izručili Gestapou. Nacisti su ga, nakon višemjesečne torture, pogubili pred okupljenim mnoštvom, kao upozorenje drugima.

Stjepan Filipović
Stjepan Filipović okružen okupatorima i domaćim izdajnicima(Foto: Wikipedia)

Ali, istorija je, kako ocjenjuje "Index.hr", napravila jednu zanimljivu slučajnost. Naime, Filipović je ubijen na isti dan kada je u Šibeniku strijeljan Rade Končar. Hrvata Filipovića uhvatili su četnici i predali na nemilost Nijemcima, a hrvatskog Srbina Radu Končara uhvatile su ustaše i predale Italijanima.

Filipoviću je spomenik podignut iu Valjevu i u rodnom Opuzenu. Onaj u Opuzenu je razvaljen 1991. godine, a onaj u Valjevu je išaran i zapušten, ali se još nekako drži.

Spomenik Stjepanu Filipoviću u Valjevu
Spomenik Stjepanu Filipoviću u Valjevu(Foto: Wikipedia)

Stjepan Filipović u Hrvatskoj je s vremenom zaboravljen. U revizionističkom ludilu koje traje do danas, antifašisti su maknuti sa strane jer nijesu poželjni, a Filipović još manje jer se odazivao na ime Stevan, piše "Index".

Sa druge strane u Ujedinjenim nacijama Filipović neko čije ime vrijedi istaći. Slika tog mladića na pragu života kako s prkosno uzdignutim šakama pred fašističkim vješalima prkosi smrti ostaje kao jedna od najupečatljivijih uspomena na antifašizam. U Hrvatskoj vlasti ga se stide, vjerovatno iz istog razloga, ocijenio je Index.

Bonus video: