Kraljice drumova: Žene, zapravo, bolje voze od muškaraca

Ima više razloga zbog kojih je možda vrijeme da se okončaju široko postavljeni stereotipi o ženama za volanom

2058 pregleda 277 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Istraživanje stranice za upoređivanjeosiguranja Confused, otkriva da statistički podaci pokazuju da su žene bolji vozači.

Žene su pouzdanije za volanom: Procjenjujući više podataka iz mješovitog uzorka, studije su utvrdile da žene kao vozači imaju više dobrih osobina od muškaraca.

Možda neće položiti vozački ispit prvi put: Vjerovatnije je da žene neće dobiti vozačku dozvolu prilikom prvog pokušaja. Studija pokazuje da 31% žena prvi put ne položi ispit u poređenju sa 24% muškaraca. Međutim, jednom kada im je vozačka u džepu, žene mogu dokazati da više poštuju pravila.

Počine manje saobraćajnih prekršaja: Iako im je, dakle, trebalo vremena da nauče i savladaju svaki dio pravila na cesti, žene su opreznije i poštuju pravila i zakone. Studija pokazuje da je samo 1% žena uhvaćeno da voze pod dejstvom alkohola, dok je pijanih muškaraca za volanom bilo 5 odsto. Muškarci su bili odgovorni za gotovo 79% nesreća koje su tokom 2018. godine zabilježene u Engleskoj i Velsu.

Žene manje koriste osiguranje i štede više novca: Zahvaljujući oprezu na putu, žene koriste manje osiguranja za štete. Studija pokazuje da muškarci podnose dvostruko više zahtjeva od žena i najčešće su krivi.

Odgovornije su za volanom: kada su za volanom, žene mogu biti odgovornije od muškaraca. Statistika pokazuje, na primjer, da je u odnosu na žene, dvostruko verovatnije da muškarci neće staviti sigurnosni pojas. Takođe je veća vjerovatnoća da puše ili jedu tokom vožnje. Kao rezultat, oni ne procjenjuju posljedice svojih postupaka i to im može stvoriti mnoge probleme.

Sve su to razlozi zbog kojih je možda vrijeme da se okončaju široko postavljeni stereotipi o ženama za volanom.

Bonus video: