Aja Sofija bila je crkva, džamija, muzej: Hoće li opet biti džamija?

Službena Atina osuđuje korištenje nekadašnjeg sjedišta Grčke pravoslavne crkve u vjerske svrhe, a iz Turske odgovaraju da je Atina danas jedina prijestonica u Evropi u kojoj nema džamije

5063 pregleda 5 komentar(a)
Aja Sofija, Istanbul, Foto: Shuttterstock
Aja Sofija, Istanbul, Foto: Shuttterstock

Status Aja Sofije, istanbulske crkve iz 6. vijeka pretvorene u džamiju i 30-ih godina 20. vijeka u muzej, pitanje je "nacionalnog suvereniteta", rekao je u danas turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

"U konačnom, to nije međunarodno pitanje. To je pitanje nacionalnog suvereniteta", rekao je Čavušoglu za mrežu NTV odgovarajući na pitanje hoće li ona biti otvorena za islamski obred.

Traže da postane džamija

Aja Sofija upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine, ali strogi tumači islamske vjere odavno traže da današnji muzej ponovno postane džamija, prenosi HINA.

U maju su se u Aja Sofiji održale molitve na godišnjicu osmanskog osvajanja tadašnjeg Konstantinopolisa 1453., a danas Istanbula.

"Neki krugovi izvan turske nacije ne mogu se pomiriti s tim kome pripada Aja Sofija, pa čak i Istanbul, i to danas, 567 godina nakon osvajanja", rekao je.

"Važno je šta turski narod želi", dodao je Čavušogču držeći dokument iz 1462. u kojem piše da je Aja Sofija upisana kao džamija.

Bila je crkva pa džamija, od 1935. je muzej

Za mnoge Turke današnji status Aje Sofije simbol je sekularnog ustava zemlje.

Crkvu su izgradili Vizantinci, a Osmansko carstvo pretvorilo ju je u džamiju, da bi 1935. postala muzej.

Službena Atina osuđuje korištenje nekadašnjeg sjedišta Grčke pravoslavne crkve u vjerske svrhe.

Čavušoglu odbacuje "lekcije iz Grčke" i upozorava da je Atina danas jedina prijestonica u Evropi u kojoj nema džamije.

Bonus video: