U HRVATSKOM MEĐIMURJU

Uginuli su milioni pčela: Evo na šta pčelari sumnjaju

Mogao bi da propadne i onaj med koji je već sada u košnicama

46043 pregleda 462 reakcija 5 komentar(a)
Uginule pčele u Međimurju, Foto: Udruga Agacija
Uginule pčele u Međimurju, Foto: Udruga Agacija

Milioni, deseci miliona pčela uginulo je proteklih sedam dana u hrvatskom Međimurju. Nezapamćeni pomor pogodio je više od jedne trećine svih pčelinjaka u Međimurskoj županiji koja je zbog toga danas proglasila i elementarnu nepogodu, piše index.hr.

Iako bi se zbog proglašenja elementarne nepogode moglo pomisliti da je neka prirodna katastrofa krivac za uništenje cijelih pčelinjih zajednica, istina je ipak drugačija. Pčele su potrovane.

"Najvjerojatnije je u pitanju neki insekticid kojim se protivpropisno prskalo. Ne možemo ni u koga uprijeti prstom, ali imamo svoje sumnje. Uzorke tla, pčela, meda, ali i sa obližnjih njiva je policija poslala u Centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić i uskoro bismo trebali dobiti njihove nalaze i doznati šta je uzrok ovoj katastrofi", rekao je za Index Željko Trupković iz udruge pčelara Agacija.

Trupkovićeve pčele nijesu nastradale, on je jedan od srećnika koji je protekle sedmice čistom srećom zatvorio svoje košnice, ali pčele puno njegovih kolega su nastradale.

"Do sada imamo prijave od 29 pčelara. To je preko hiljadu uništenih košnica", rekao je Trupković.

Među prvima su stradale pčele Alojzija Friščića koji je doslovce pokopao pčele iz 25 košnica."Od pčelara sam postao grobar. Ovo je postalo ništa drugo nego grobarski posao. Pokopao sam 17 kanti od 15 litara punih pčela", rekao je Friščić za Index.

foto: Udruga Agacija

Friščić vjeruje da je insekticid koji je pobio njegove pčele prskan po polju uljane repice koja se ne uzgaja za konzumaciju nego za sjeme. Šta god bio uzrok, a znat će se vrlo brzo, čim forenzičari završe s vještačenjem, Friščićev pčelinjak je uništen i trebaće mu godine da se oporavi. Već danima ovaj pčelar pokopava svoje pčele ni sam ne vjerujući što ga je snašlo.

Goleme gubitke ima i Damir Strojko kojem je nastradalo preko dvije trećine pčela.

"Pčele još uvijek padaju. Ova sezona je za nas gotova, a trebali smo još dva puta ove godine vrcati med. Očekivao sam prinos od oko tone meda, ali od toga neće biti ništa. Trebaće mi sigurno dvije godine da se oporavim. Na sreću pčelari su solidarna zajednica i neki su mi već ponudili pomoć", rekao je Strojko.

Preživjelim pčelama je zatvorio košnice i dohranjuje ih, ali još uvijek ne zna hoće li preživjeti. Raspad pčelinih zajednica stvara probleme i pčelarima koji nijesu direktno pogođeni.

"Kada se raspadne zajednica, pčele više ne komuniciraju i počne grabež. Pčele napadaju druge zajednice i kradu hranu. Kako još uvijek ne znamo što je pravi uzrok pomora, plašimo se da bi mogle prenijeti otrov u druge košnice i tako uništiti još više pčelinjaka", upozorio je Željko Trupković, koji već danima prikuplja informacije od kolega pčelara izloženih katastrofi.

Kao da sve to nije dovoljno, propasti bi mogao i onaj med koji je već sada u košnicama. Ako je zaista riječ o pesticidu, lako je moguće da su pčele donijele otrov u košnice i da je med zagađen i neupotrebljiv za ljudsku ishranu. Međimurski pčelari zato sa zebnjom očekuju nalaze iz Ivana Vučetića.

"Ovo se nije dogodilo iz pukog neznanja jer svi koji imaju dozvole za rukovanje pesticidima su morali proći obuku. Ovo je nemar, ako ne i nešto gore. Zna se da se ne smije prskati u vrijeme cvetanja, ali neko je to ipak napravio", zaključio je Friščić.