U nedjelju, 21. juna desiće se djelimično pomračenje Sunca

Iz Srbije će se vidjeti kako sasvim mali dio Mjesečevog diska zaklanja Sunce, Slična slika se može vidjeti iz Bosne, Crne Gore i dijela Hrvatske

3719 pregleda 2 komentar(a)
Djelimično pomračenje Sunca, Foto: Shutterstock
Djelimično pomračenje Sunca, Foto: Shutterstock

U nedjelju, 21. juna desiće se djelimično pomračenje Sunca koje, globalno gledano, počinje u 05.46 na Atlantiku, a završava u 11.34 na Pacifiku.

Građani Srbije će imati priliku da u nedelju, 21. juna, ujutru posmatraju delimično pomračenje Sunca, saopštili su iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" iz Beograda.

"Iz Srbije će se vidjeti kako sasvim mali dio Mjesečevog diska zaklanja Sunce i vjerovatno neće ni biti primjetno dok obavljamo svakodnevne aktivnosti, osim ako su te aktivnosti posmatranje neba.

Slična slika se može vidjeti iz Bosne, Crne Gore i dijela Hrvatske (iz Zagreba neće biti vidljivo). Makedonija je u povoljnijem položaju od Srbije", piše na internet stranici https://svemir.blog

Pomračenje Sunca se dešava samo kada je faza mladog mjeseca, odnosno kada je Mjesec između Zemlje i Sunca. Jednostavno, Mjesečev disk prividno prekrije Sunčev i tako sprečava sunčevu svjetlost da stigne do pojedinih d,elova Zemlje. Razlikujemo potpuno, djelimično i prstenasto pomračenje, što zavisi od trenutnih udaljenosti Mjeseca i Sunca od Zemlje.

foto: svemir.blog

U Beogradu će Mesec pokriti svega pet posto Sunčevog prečnika, pomračenje počinje u 07.17, maksimum je u 07.38, a kraj u 07.59 časova i ukupno trajanje pojave je 42 minuta.

Možemo sa punim pravom reći da je pomračenje Sunca vjerovatno najspektakularniji periodični astronomski događaj. U slučaju potpunog pomračenja dan se pretvori u sumrak, na dnevnom nebu vidimo zvijezde i planete, na kratko dođe do pada temperature… Takođe, prstenasto pomračenje Sunca ostavlja bez daha, kako kroz teleskop ili dvogled sa zaštitnim filterima tako i na fotografijama, piše svemir.blog.

Djelimično pomračenje, u zavisnosti u kom procentu Mjesečev disk prekrije Sunčev, može biti manje ili više zanimljivo. Razlog je što djelimična pomračenja možemo češće vidjeti, dok je potpuno i prstenasto pomračenje vidljivo samo na uskom pojasu planete Zemlje.

Pomračenje Sunca koje će se desiti 21. juna biće vidljivo kao prstenasto sa delova Konga, Etiopije, Jemena, Pakistana, indije, Kine…Kao djelimično videće se sa ostatka Afričkog kontinenta, većeg dela Azije (i manjeg dela Rusije), kao i dijela Evrope.

Bonus video: