U odbrani prava na pobačaj: Kolinda pokazala srednji prst

"Uvijek za život! Uvijek kad je to moguće. Ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritisaka okoline. Bez stigmatizacije. Bez patrijarhalizma", kaže Kolinda Grabar-Kitarović

22256 pregleda 5 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Privatna arhiva
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Privatna arhiva

Bivša predsjednica HrvatskeKolinda Grabar-Kitarović reagovala je na izjavu nosioca liste Domovinskog pokreta i HDZ-a Miroslava Škora koji zagovara ograničavanje prava na pobačaj, čak i u slučajevima kada su žene silovane.

"Vidim kako mnoge žene danas šalju selfije 'srednjeg prsta'. Da, u normalnim okolnostima to je nepristojno, ali u ovim okolnostima to je znak ne samo političkog protesta, već odluke o tome kuda ide naše društvo. Upravo zbog toga i ja dižem srednji prst", rekla je za Večernji list Kolinda Grabar-Kitarović i dodala: "Uvijek za život! Uvijek kad je to moguće. Ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritisaka okoline. Bez stigmatizacije. Bez patrijarhalizma."

foto: Privatna arhiva

“Pridružujem se svim ženama koje ovim “nepristojnim” činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti vjekovima unazad. Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će “baja” reći", kazala je Kolinda za Jutarnji list.

Miroslav Škoro je juče u sučeljavanju s Gordanom Jandrokovićem u studiju Večernjeg lista rekao da bi, u slučaju da zatrudni, silovana trebala da se sa porodicom dogovori šta da učini. Pojedini političari u Hrvatskoj smatraju da pobačaj ne bi trebalo dozvoliti ni silovanim ženama.

Ranije je i dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš reagovala na svom Facebook profilu na izjavu Miroslava Škore oko pobačaja. "Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savjete što silovana žena treba napraviti. Pa se posavjetuj!" napisala je Gamoš.

foto: Privatna arhiva

Bonus video: