Jeste li se ikad zapitali: Zašto hirurzi nose plavo ili zeleno?

Ako s vremena na vreme pogled skrene na nešto zeleno, oko se "odmori" i zadržava visok nivo osjetljivosti

9490 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljekarske uniforme, uključujući i hirurška odijela koja se nose u operacionoj sali nekad su bila bijela, jer je bijela boja generalno simbol čistoće i "sterilnosti".

Ali, početkom 20. vijeka, bijela hirurška odela zamijenjena su zelenim iz dva razloga.

Ukoliko hirurg u kontinuitetu gleda u crveno i ružičasto, što je najčešće slučaj tokom operacija, njegov mozak postaje neosjetljiv na različitost tih boja. Ali, ako s vremena na vreme pogled skrene na nešto zeleno, oko se "odmori" i zadržava visok nivo osjetljivosti na crvenu boju ali i na nijanse crvene, što je ponekad od ključne važnosti tokom operacija, objasnio je psiholog Džon Verner sa Univerziteta u Kaliforniji.

Drugi razlog zbog kojeg je bijela uniforma zamijenjena zelenom je to što konstantna fokusiranost na crvenu boju često izaziva "odbljesak" kad se pogled skrene na bijelu površinu, slično onome što se zimi dešava kad prvo gledate u sunce, a zatim pogledate snijeg, objašnjava dr Paola Bresan, koja proučava optičke iluzije na Univerzitetu u Padovi, u Italiji.

Bijele uniforme tako mogu da dekoncentrišu hiruršku ekipu. Ali, ako hirurg pogled usmeri na zelenu ili plavu uniformu, taj odbljesak se ne pojavljuje i ne skreće mu pažnju, pišu naučni časopisi.

Bonus video: