Uči po istom metodu kao De Niro: Robot koji će glumiti robota

Erika igra lik robota nakon što su je njeni kreatori, japanski naučnici Hiroshi Ishiguro i Kohei Ogawa, naučili da glumi, koristeći tzv. metodu -glumačku praksu razvijenu prema sistemu Stanislavskog

2038 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Elle
Ilustracija, Foto: Elle

Naučna fantastika ima neprijatnu naviku da postepeno prelazi iz fikcije u stvarnost, pa se čini da se bližimo trenutku u kojem će u filmu o vještačkoj inteligenciji glumiti prava vještačka inteligencija. Koprodukcija koja košta sedamdeset miliona dolara između Bondit Capital Media, Happy Moon Productions i Ten Ten Global Media priprema film naslovljen jednostavno "b" u kojem će glavnu ulogu igrati izvjesna Erika.

Zasad se zna da "b" prati priču o naučniku koji mora da pomogne robotu da postigne slobodu nakon što se pokazalo da program koji je naučnik stvorio da usavrši ljudski DNK ima opasne posljedice.

Erika igra lik robota nakon što su je njeni kreatori, japanski naučnici Hiroshi Ishiguro i Kohei Ogawa, naučili da glumi, koristeći tzv. metodu -glumačku praksu razvijenu prema sistemu Stanislavskog, koju su u SAD-u nadogradili Lee Strasberg, Stella Adler i Sanford Meisner, a koja je stvorila glumce poput Marlona Branda i Roberta De Nira, prenosi Elle.

Jedan od autora filma, Sam Khoze, izjavio je: "U drugim glumačkim metodama, glumci upliću sopstveno životno iskustvo u ulogu, ali Erika nema životno iskustvo. Ona je stvorena da bi igrala ovu ulogu. Morali smo da simuliramo njeno kretanje i emocije kroz sesije jedan-na-jedan, upravljajući brzinom pokreta. Razgovorom kojim smo procesuirali njena osjećanja, vježbali smo razvoj lika i govor tijela".

Bonus video: