Prodaje se Če Gevarin stan

Aktuelni vlasnik Francisko Faruđija je 2002. kupio zdanje od 240 m2 u zgradi u centru Rosarija

12067 pregleda 6 komentar(a)
Che Guevara Ernesto Ce Gevara Legendarni revolucionar Foto Dopisnik, Foto: Dopisnik
Che Guevara Ernesto Ce Gevara Legendarni revolucionar Foto Dopisnik, Foto: Dopisnik

Stan u argentinskom gradu Rosariju u kojem je ikona ljevičarske revolucije 20. vijeka Ernesto Če Gevara napravio prve korake, nudi se na prodaju, piše BBC. Aktuelni vlasnik Francisko Faruđija je godine 2002. kupio stan od 240m2 u zgradi u neoklasicističkom stilu u centru Rosarija.

Taj argentinski poslovni čovjek je kazao da je u stanu želio da otvori kulturni centar, ali plan dosad nije uspio da realizuje. Još nije objavio cijenu po kojoj ga prodaje.

Godinama zgradu obilaze turisti, ali i poznate osobe, poput bivšeg urugvajskog predsjednika Hosea Pepea Muhike i djece kubanskog vođe Fidela Kastra. Najpoznatiji posjetilac zgrade vjerovatno je bio Alberto Granados, koji je pedesetih godina prošlog vijeka motociklom putovao po Južnoj Americi s tada mladim ljekarom Če Gevarom.

Če je rođen 1928. godine u bogatoj porodici srednje klase, ali poslije je radikalizovao svoja stajališta, pošto se uvjerio u sveprisutno siromaštvo i glad širom Južne Amerike.

Odigrao je ključnu ulogu u kubanskoj revoluciji 1953-1959, kojom je s vlasti svrgnut diktator Batista.

Iz Kube je otišao u Boliviju, gdje je predvodio pobunjenike u borbi protiv predsednika Renea Barientosa Ortuna.

Uz pomoć američkih vlasti bolivijska vojska zarobila je Če Gevaru i njegove saborce. Ubijen je 9. oktobra 1967. u selu La Igueri, a sahranjen je na tajnoj lokaciji.

Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 1997. godine i potom su prenijeti na Kubu i tamo ponovno sahranjeni. Če Gevara i danas izaziva pažnju i podijeljena mišljenja, baš kao i za vrijeme života.

Kontroverzni Argentinac čiji lik na majicama, sa sve tompusom, danas nose od Njujorka do Tokija, ostavio je iza sebe toliko građe da je zbunio i istoričare, koji ne znaju koju ulogu da mu dodijele u enciklopedijama. Kod većine ljudi prva asocijacija na ime Če Gevare je revolucija, ali on je i više od toga: simbol, brend, ideja.

Bonus video: