Kometa Neowise: Možete je vidjeti sad ili kroz 7000 godina

U početku je lako bila vidljiva izjutra – na veliko zadovoljstvo ranoranilaca – ali će se idućih dana najlakše vidjeti predveče

10851 pregleda 22 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Zadivljujuća nova kometa vidljiva je na nebu širom sjeverne hemisfere. Tu će biti narednih nekoliko nedjelja – a onda se neće vratiti idućih 7000 godina.

Kometa Neowise približila se Suncu dovoljno da se slojevi prašine i gasova na njenoj površini zapale. Ovo je kometi dalo dugačak „rep“, i učinilo je jasnije vidljivom na nebu.

Kometa se trenutno kreće prema Zemlji, i široka je oko četiri kilometra. Očekujeće se da će našoj planeti najbliže prići 22. jula, kada će je biti najlakše vidjeti.

„Ova kometa je neobična jer je lako vidljiva golim okom“, rekla je Elinor Gates, astronom iz Lick observatorije. „To se dešava relativno rijetko. Poslednji put slična kometa bila je vidljiva 1997.“

Očekuje se da kometa Neowise promijeni svoju putanju uskoro. U početku je lako bila vidljiva izjutra – na veliko zadovoljstvo ranoranilaca – ali će se idućih dana najlakše vidjeti predveče.

Bonus video: