Mrmot Fil "prognozirao" još šest nedjelja zime

Na brežuljku u Goblers Nobu, 105 kilometra sjeveroistočno od Pitsburga, svake godine okupi se nekoliko hiljada znatiželjnika koji čekaju da Fil "predskaže" vrijeme
88 pregleda 2 komentar(a)
mrmot Fil, Foto: Reuters
mrmot Fil, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2018. 08:19h

Najpoznatiji američki mrmot, Fil, izašao je u zoru iz svoje jazbine u Pensilvaniji, ugledao svoju sjenku i tako, po vjerovanju, "prognozirao" još šest nedjelja zime za stanovnike Sjeverne Amerike.

Svakog 2. februara, od 1887. godine, u mjestu Goblers Nob u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji okupe se ljudi isčekujući da "Fil" prognozira da li će biti još zime ili stiže proljeće, prenosi AP.

Legenda i običaj kaže, ako je današnji dan sunčan, te Fil vidi svoju sjenku kada izađe, stanovnike Sjeverne Amerike očekuje još šest nedjelja oštre zime. U suprotnom, proljeće stiže ranije.

Po podacima koji ipak nijesu sačuvani za svih 130 godina, mrmot je 103 puta "predvidio" da će zima potrajati, a 18 puta, uključujući prošle godine, da će se brzo završiti.

Na brežuljku u Goblers Nobu, 105 kilometra sjeveroistočno od Pitsburga, svake godine okupi se nekoliko hiljada znatiželjnika koji čekaju da Fil "predskaže" vrijeme.

Taj običaj su u SAD donijeli Njemci kojima je prognozu proricao jazavac. Potomci Holanđana u Pensilvaniji su jazavce zamijenili mrmotima, koji su bili brojni u tom dijelu SAD.

Dan mrmota postao je planetarno popularan kad je snimljen istoimeni film s Bilom Marejem u ulozi čovjeka koji dok kao reporter izvještava o Filu neprekidno proživljava isti dan.

Bonus video: