Katnić: "Sadite luk"; Lukašenko: "Slikajte kombajne"

Predsjednik Bjelorusije poziva novinare da pišu o žetvi, a ne o protestima

10519 pregleda 6 komentar(a)
Lukašenko, Katnić, Foto: Screenshot/Photocollage
Lukašenko, Katnić, Foto: Screenshot/Photocollage

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zaprijetio je protjerivanjem stranih novinara koje je optužio za podsticanje protesta protiv njega uoči predsjedničkih izbora u avgustu i pozvao ih da se, umjesto na proteste, usmjere na pisanje o žetvi, prenosi agencija Hina.

Lukašenko se suočava se s najvećim izazovima u svojoj vladavini. Dvojica njegovih glavnih protivnika na izborima su u zatvoru, a još jedan je diskvalifikovan s predsjedničkih izbora zakazanih za 9. avgust , što je natjeralo opoziciju da se okupi oko supruge jednog kandidata.

“Oni pozivaju na nerede. Zašto to tolerišete?”, rekao je Lukašenko na sastanku vlade i optužio medije za organizovanje protesta i nizanje “uvreda za uvredom”.

Pozvao je novinare da pažnju usmjere na druge teme. “Neka odu na polje gdje se danas vodi stvarna bitka, bitka za žetvu”, rekao je Lukašenko.

“Treba da gotografišu kombajne. Pričajte nam o tim običnim ljudima, marljivim radnicima koji hrane našu zemlju. Svi oni će trčati sjutra u prodavnice kako bi kupili komad hljeba za sebe, djecu, rođake i prijatelje.”

Sličan savjet u Crnoj Gori imao je u martu prošle godine Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

"Žao mi je što su pomamili ovaj narod da protestuje. Bolje da su pošli ako imaju gdje malo zemlje da obrađuju, da sade luk ili nešto drugo, pošto je teška i mrčna godina pred nama. Ne bih volio da ovo neko shvati kao uvredu, već kao dobronamjeran savjet, jer i ja to radim", rekao je Katnić savjetujući učesnike protesta "Odupri se" koji su tražili njegovu ostavku.

Bonus video: