Ipak se udala: Mlada ljekarka iz Bejruta koju je odbacila eksplozija

Supružnici sada moraju da odluče šta dalje. Seblani želi da se vratiti u Ameriku na staž, ali se boji da muža ostavi u Libanu

16851 pregleda 100 reakcija 0 komentar(a)
Mlada kojoj je vjenčanje pokvarila eksplozija, Foto: Screenshot/Youtube
Mlada kojoj je vjenčanje pokvarila eksplozija, Foto: Screenshot/Youtube

Isra Seblani stajala je u svojoj vjenčanici na omanjem trgu u centru Bejruta dok je snimatelj Mahmud Nakib svojom kamerom kružio oko nje. Vjenčanica joj je bila zaista luksuzna - čipka sa kristalima.. Mladoženja Ahmad Sbeih strpljivo je čekao. Najljepši dan njihovih života to je prestao da bude u 18:08 sati.

Tada je strašna eksplozija uzdrmala centar Bejruta. Isra je od siline eksplozije pala."Pomislila sam samo na jednu stvar - sad ćeš umrijeti", rekla je Seblani u razgovoru za The New York Times.

Nakibova kamera je zabilježila tačan trenutak kada je eksplozija zatresla četvrt Saifi, udaljenu oko kilometar i po od mjesta eksplozije, bejrutske luke. Seblani i Sbeih su se odmah sklonili i pokušali da saznaju šta se dogodilo.Video u kojem nalet vazduha vitla Isrinu vjenčanicu postao je senzacija u svjetskim medijima.

Seblani je iz Sjedinjenih Američkih Država u Bejrut stigla tri sedmice prije vjenčanja."U trenutku kada je nastajao taj snimak život mi je bio normalan", rekla je ova 29-godišnjakinja. Ulice su bile prepune ljudi. Restorani takođe. U samo par sekundi, nebo je promijenilo boju iz plave u ružičastu i dim se proširio gradom."

Kada se mlada pridigla, trg na kojem je boravila bio je prekriven staklom. Oko nje su bili ljudi prekriveni krvlju. Mnogi su plakali. Seblani je pomislila da neko napada taj dio grada i da će ona i njen muž poginuti.

Nakon što su se sabrali, Seblani i Sbeih odvezli su se kući. Nametnulo im se jedno pitanje: Treba li insistirati na vjenčanju?

Par vjenčanje odlaže tri godine jer čekaju da Sbeih dobije vizu da se pridruži Seblani u Sjedinjenim američkim državama. Ona trenutno završava staž na endokrinologiji u bolnici u Detroitu. "Mislili smo da će ovo biti naša godina, ali izgleda da neće", kazala je Seblani kroz smijeh.

Par je, međutim, u utorak odlučio da je dosta čekanja s vjenčanjem. Napravili su malo vjenčanje kod kuće u krugu porodice. Supružnici sada moraju da odluče šta dalje. Seblani želi da se vratiti u Ameriku na staž, ali se boji da muža ostavi u Libanu.

Uprkos tome tome što im je početak bračnog života obilježila trauma, Seblani zna da su ona i njen muž zapravo imali sreće. To, međutim, ne znači da su trenutno srećni. "Ima porodica koje su izgubile djecu, djece koja su izgubila roditelje. Kako mi to onda imamo pravo da budemo srećni?", rekla je.

Bonus video: