U Dolini smrti: Oboren temperaturni rekord iz 1913.

Veći dio jugozapadnog dijela Sjedinjenih Država zahvatio je nezapamćen toplotni talas

10380 pregleda 36 reakcija 3 komentar(a)
Dolina smrti u jugoistočnoj Kaliforniji, Foto: Wikipedia.org
Dolina smrti u jugoistočnoj Kaliforniji, Foto: Wikipedia.org

Temperatura izmjerena u nedjelju u Dolini smrti u jugoistočnoj Kaliforniji dostigla je čak 54,4 stepena Celzijusa, što je vjerovatno najviše otkad postoje mjerenja živinim termometrom od 1913. godine.

Ako su podaci Nacionalne službe za meteorologiju SAD tačni, istovremeno je riječ o jednoj od tri najviše dosad zabilježene temperature u Dolini smrti, smještenoj jugoistočno od planinskog masiva Sijera Nevada, kao i o najvišoj temperaturi izmjerenoj tokom avgusta, piše BBC.

Dolina smrti drži rekord kad je riječ o najvišoj ikad evidentiranoj temperaturi na našoj planeti – 56,6 stepeni Celzijusa koliko je, po Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda zabilježeno 1913. godine, ali taj podatak je po mišljenju mnogih naučnika sporan.

foto: Wikipedia.org

Veći dio jugozapadnog dijela Sjedinjenih Država zahvatio je nezapamćen toplotni talas. U subotu je tamo zabilježeno nekoliko dnevnih toplornih rekorda.

Nacionalna meteorološka služba izvijestila je o visoka 44,4 stepena stupnja u jednoj od četvrti Los Anđelesa, čime je oboren rekord od 42,2 stepena postavljen 1977. godine. Na području Univerziteta Kalifornija istog dana su zabilježena 33,3 stepena, čime je oboren rekord od 32,2 sstepena evidentiran 2003. godine.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da su toplotni talasi u prosjeku ubili više ljudi nego bilo koji drugi ekstremni vremenski uslovi.

Bonus video: