GLUMAC IZ "PRIJATELJA" NA 51. ROĐENDAN

Po epizodi je dobijao i milion dolara: Danas je neprepoznatljiv

Matthew Perry danas slavi 51. rođendan, ali više nije ni sjenka onog simpatičnog dečka kojeg su svi obožavali

9130 pregleda 2 komentar(a)
Glumac Matthew Perry, Foto: Page Six
Glumac Matthew Perry, Foto: Page Six

Glumac Matthew Perry imao je i novac i slavu. Bio je jedno od najpoznatijih lica malih ekrana, širom svijeta su ga obožavali, a serija "Prijatelji" još ima mjesto u srcima mnogih koji su je gledali devedesetih. Posljednjih nekoliko godina iznenađuje pratitelje svojim izgledom, a mnogima nije jasno kako je uspio da se tako promijeni i zapusti.

Matthew danas slavi 51. rođendan, ali više nije ni sjenka onog sarkastičnog, simpatičnog dečka kojeg su svi obožavali u humorističkoj seriji koja ga je proslavila. Po epizodi je dobijao i milion dolara, a žene su mu se bacale u naručje kako bi gledale u njegove "tužne" plave oči. No u privatnom životu događala mu se prava drama, psihički se raspadao, prenosi Večernji list.

Alkoholizam, zavisnost od tableta protiv bolova i nekoliko posjeta klinikama za odvikavanje... Perryjev život nije bio nimalo glamurozan. Tome je kumovala nesreća koju je doživio 1997. dok je neoprezno vozio jet-ski. Nakon toga patio je od velikih bolova pa mu je ljekar prepisao Vicodin, lijek od kojeg je postao zavisan.

U "Prijateljima" je bio od 24. do 34. godine. S ostalom postavom te serije bio je na svim naslovnim stranama i stalno u fokusu javnosti. Ali u stvarnom životu osjećao se jako usamljeno i samo je pio. U jednom intervjuu šokirao je cijeli svijet kada je rekao da se ne sjeća tri godine koje je proveo na snimanju "Prijatelja". Shvatio je da mora nešto da učini pa je na 28 dana otišao u centar za odvikavanje. Rekao je da mu je to bilo jedno od najstrašnijih iskustava u životu. Prestao je da konzumira opijate, ali je nastavio da pije.

foto: Page Six

A onda je uslijedio novi šok - obolio je od akutnog pankreatitisa, bolesti od koje obolijevaju alkoholičari i narkomani. Tvrdio je da se radi o lošoj ishrani, ali je ipak ponovno završio na rehabilitaciji. Čim je izišao, zabio se novim Porscheom u kuću. Rekao je da mu je to bio grozan dan i da je išao da posjeti oca kako bi se oraspoložio. A onda je 2011. i treći put otišao u centar za odvikavanje, no taj put samo preventivno.

"Planiram da mjesec dana provedem u ustanovi zbog svog psihičkog zdravlja. Slobodno mi se rugajte na internetu" - rekao je glumac prije no što se povukao iz javnosti. Perry nikada nije prestao da se bavi glumom, od malih nogu to mu je, uz tenis, bila najveća ljubav. No nije postigao veći uspjeh. Većinom televizijske uloge, dok je jedini uspješan film u kojem je glumio bila komedija "Ubica mekog srca" iz 2000.

Niko nije mislio da nema potencijala, ali nikako nije mogao pobjeći od Chandlera iz "Prijatelja", ali ni od svojih privatnih demona. Preselio se, a svoj stari dom pretvorio je u rehabilitacioni centar za muškarce zavisnike. Zbog toga ga je nagradio i bivši američki predsjednik Obama. Ideja ipak nije zaživjela jer je već 2015. morao da proda kuću koju je bilo skupo održavati jer nije više zarađivao kao prije.

Želi da pomogne drugima, ali sudeći po objavama na Twitteru, još se bori sam sa sobom. Tako je prije nekoliko mjeseci napisao da ga je psihijatar izbacio iz ordinacije. Mediji su tada tvrdili da je opet bio u klinici za odvikavanje i ondje pokušavao pronaći djevojke za seks, no on to nije potvrdio. Čini se da ga je prekid s Molly Hurwitz potpuno dotukao, jer se nakon toga još više zapustio.

Perry je zajedno s ostalim kolegama iz 'Prijatelja' trebao da snimai specijal za HBO u kojem je ekipa iz serije trebala da se ponovno okupi, ali je snimanje zbog koronavirusa više puta odlagano.