Ples na kiši: Video jedanaestogodišnjeg baletana osvojio internet

Mladom Maduu stigao je poziv iz Američkog baletskog teatra, koji mu je ponudio stipendiju "Baletani bez granica"

7254 pregleda 0 komentar(a)
Ples na kiši dječaka iz Nigerije, Foto: Instagram
Ples na kiši dječaka iz Nigerije, Foto: Instagram

Njegovi roditelji iz Lagosa u Nigeriji želeli su da postane sveštenik. Strast koju je dečak pokazivao prema baletu izgledala im je kao nerealan dječji san. A onda je video koji prikazuje mladog Entonija Mesomu Madua kako bosonog pleše na kiši ispred studija "The Leap of Dance Academy", gdje vježba, pogledalo više od 15 miliona ljudi i sve se promijenilo.

"Kad plešem, osjećam se kao da sanjam," objasnio je ukratko Entoni Mesoma Madu, prenose mediji u regionu.

Ubrzo pošto su brojne poznate ličnosti podijelile ovaj video, koji bez mnogo riječi razbija brojne društvene stereotipe, posebno one o muškarcima u baletu, mladom Maduu stigao je i poziv iz Američkog baletskog teatra, koji mu je ponudio stipendiju "Baletani bez granica". Ovog ljeta pohađaće virtuelne časove američkog studija, a već sljedeće godine ljeti na školovanje u Sjedinjene Države.

"Kad me prijatelji vide kako plešem," kaže Entoni, "pitaju se šta radim, zašto igram strani ples. Sada sam osvojio veliku nagradu, a to je putovanje u Ameriku. Uskoro ću biti u avionu i to je balet učinio za mene."

Osim za samog Madua, ovaj video učinio je mnogo i za nigerijski baletski studio "The Leap of Dance": ova škola, koja svoje đake uči bez novčane nadoknade, odjednom je počela da dobija veliki broj donacija. Danijel Ajala Ovoseni, osnivač ovog studija, kaže da će novac upotrijebiti za promociju baleta u Nigeriji, gde nije pretjerano popularan.

"Imao sam potrebu da ovdašnjim ljudima predstavim umjetnost koja zahtijeva disciplinu, posvećenost i predanost," rekao je. "Učenici koji razviju ove vrijednosti, poslije mogu da ih prenesu u sve druge sfere života."

Bonus video: