I to je moguće: Kamilama ubrizgavali botoks kako bi pobijedile na takmičenju

Saudijske vlasti veoma su ponosne na festival i prema njegovoj organizaciji se odnose veoma ozbiljno
170 pregleda 1 komentar(a)
kamile, Foto: Reuters
kamile, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2018. 11:14h

Dvanaest ranije nagrađivanih kamila isključeno je iz takmičenja i učestvovanja na prestižnom Festivalu kamila kralja Abdulaziza u Saudijskoj Arabiji jer su njihovi vlasnici, u pokušaju da osvoje nagradu u iznosu od 40 miliona funta, u usne i druge djelove tijela ubrizgali – botoks.

Nekoliko hiljada kamila je proparadiralo pred sudijama koji ocjenjuju veličinu i pravilnost njihovih usana, obraza, glave, grbe, koljena….

A pravila su jasna, kao u svakome pravom takmičenju, prenosi agencija Hina.

"Kamile kojima se otkrije droga ubrizgana u usne, one kojima su djelovi tijela obrijani, kamile kojima je dio dlake obojen ili ako sudija primijeti bilo kakvu promjenu prirodnog izgleda – isključuju se iz takmičenja".

Sin jednog od najvećih uzgajivača kamila u Saudijskoj Arabiji, Ali Al Mazruei je kazao da su vlasnici kamile podvrgli ubrizgavanju botoksa u usne, njušku, čak i u čeljust, prenosi BBC.

"Glava je nakon ubrizgavanja botoksa zaobljenija i kada stigne pred sudije oni kažu: O, vidi kako lijepa velika glava, pune usne, velika zaobljena njuška", objasnio je Al Mazruei.

Saudijske vlasti veoma su ponosne na festival i prema njegovoj organizaciji se odnose veoma ozbiljno.

Glavni sudija takmičenja Favzan al-Madi je sa ponosom istakao da je "kamila simbol Saudijske Arabije".

Takmičenje za izbor najljepše kamile prvi put je održano 2000. godine.

Prošle godine premješteno je iz udaljenog pustinjskog područja bliže glavnom gradu pa se sada održava sjeverno od Rijada.

Za posjetioce je postavljen šator u kojem mogu da probaju mlijeko kamile, a mogu se diviti i tkaninama koji se izrađuju od njene dlake.

Bonus video: