Novi roman Elene Ferante: "Lažljivi život odraslih"

Jedna od najiščekivanijih knjiga godine, fascinantna je i moćna priča o odrastanju, za koju je Netflix već kupio prava za ekranizaciju

4139 pregleda 0 komentar(a)
Profil:"Lažljivi život odraslih", Foto: Screenshot/Novi list
Profil:"Lažljivi život odraslih", Foto: Screenshot/Novi list

Novi roman roman italijanske književnice Elene Ferante “Lažljivi život odraslih”, prvi nakon slavne tetralogije “Genijalna prijateljica”, izlazi 1. septembra u više od 25 zemalja svijeta istovremeno, uključujući i Srbiju i Hrvatsku (izdavači Booka i Profil).

Bez ikakve sumnje jedna od najiščekivanijih knjiga godine, “Lažljivi život odraslih” fascinantna je i moćna priča o odrastanju, za koju je Netflix već kupio prava za ekranizaciju, ističu iz Profila, prenosi Novi list.

Elena Ferrante je umjetničko ime italijanske književnice čiji identitet nije poznat javnosti jer ga skriva još od objave svog prvog romana “Mučna ljubav”, 1992. O tome ko stoji iza pseudonima ne zna se mnogo, ali ono što je sigurno jeste da je riječ o osobi koju vodeći svjetski kritičari i teoretičari smatraju jednim od najvažnijih imena savremene svjetske književnosti.

Romani Elene Ferante prodati su u milionima primjeraka širom svijeta u više od 40 zemalja. Tetralogija koju čine romani “Genijalna prijateljica”, “Priča o novom prezimenu”, “Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju” i “Priča o izgubljenoj djevojčici”, Eleni Ferante je donijela svjetsku slavu.

Jedna od knjiga iz tetralogije 'Moja genijalna prijateljica'
Jedna od knjiga iz tetralogije "Moja genijalna prijateljica"foto: Nova kniga

Novi roman “Lažljivi život odraslih” zasad je objavljen u Italiji i Francuskoj. U objema zemljama odmah je po objavljivanju postao bestseler, a sam izlazak obilježile su slike redova ispred knjižara. Sjajne kritike romana ovih dana izlaze i u medijima na engleskom govornom području.

Radnja knjige smještena je u Napulj ranih 90-ih dvadesetog stoljeća. Đovana je jedinica u porodici situiranih srednjoškolskih profesora. Djevojčica koja ulazi u pubertet i koja se mijenja, a njeno lijepo lice, barem kako misli njezin otac, postaje ružno, nalik na ono njezine tetke Vitorije. Mijenja li se Đovanna zaista? Pretvara li se u svoju tetku, ženu koju jedva poznaje, ali koju njeni majka i otac očito preziru? Postoji li negdjeogledalo u kojem može vidjeti kakva je stvarno? Đovana traga za odgovorima u bogatom i siromašnom Napulju prelazeći nevidljive, ali teško propusne granice…

Bonus video: